@ Cu puține excepții, fapte care sunt în cercetare

În urma analizei realizate la nivelul județului Ilfov cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, polițiștii ilfoveni au precizat că ”atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 706, ediția print

Forțele de ordine din județul Ilfov au asigurat intervenția operativă la toate sesizările privind nerespectarea legii, acționând cu obiectivitate și profesionalism în fiecare situație, indiferent de persoanele implicate. Astfel, duminică, 9 iunie, în ziua alegerilor, au fost sesizare 64 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral, din care 29 fiind posibile fapte penale. În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 13,6% au făcut referire la continuarea campaniei electorale, 10,6% – fraudă la vot, 18,2% – fotografierea sau filmarea buletinului de vot. 13,6% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor. Au fost aplicate 15 amenzi și 5 avertismente. Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în orașul Voluntari și localitățile arondate acestuia (13 sesizări).

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic, în ziua votului au fost verificate peste 206 persoane, aproximativ 150 de vehicule, fiind aplicate 69 de sancțiuni contravenționale, fără a fi constate infracțiunui. Peste 1.300 de forțe de ordine din Ilfov au fost mobilizate sâmbăta și duminica trecute pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale. Poliștii ilfoveni au transmis că au apreciat responsabilitatea competitorilor electorali și a cetățenilor care au respectat cadrul legal privitor la alegeri. Totodată, au mulțumit jurnaliștilor care au relatat cu obiectivitate modul în care angajații MAI și-au făcut datoria în perioada electorală și în ziua alegerilor.