De 1 Decembrie, un nou moment istoric
La 101 ani de la Marea Unire, reprezentanții a trei comune, din trei provincii – satul Puhoi, din Republica Moldova, comuna Pianu, din județul Alba și comuna Moara Vlăsiei, din județul Ilfov, s-au înfrățit.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 479
”Munca noastră de doi ani pe proiectul Moldova, Ardealul și Țara Românească s-a concretizat de Ziua Națională a României. Delegațiile oficiale ale fraților din Puhoi și Pianu au semnat, împreună cu Moara Vlăsiei, Declarația Solemnă de Înfrățire”, a anunțat de 1 Decembrie, primarul Andrei Filip. Ceremonia a avut loc într-un cadru solemn, sâmbătă, 30 noiembrie, iar pe 1 Decembrie au urmat depuneri de coroane din partea celor trei comunități la Monumentul Eroilor și statuia Regelui Ferdinand, din Moara Vlăsiei.
Cea de a doua parte a Zilei Naționale a fost sărbătorită printr-o frumoasă petrecere, ce a avut loc, începând cu ora 16.00, la Căminul Cultural. Invitații au petrecut românește cu ansamblul Morărițele, Adriana Antohi, Dan Dărăbanț și formația Prolog.
”Nu a lipsit ceaunul lui nea Tică! Mulțumim tuturor celor implicați în acest mare proiect creat pentru copiii noștri! La mulți ani, români!” a transmis edilul Andrei Filip.
A fost, așadar, o dublă sărbătoare la Moara – Vlăsiei. De Ziua Națională, românii și-au omagiat eroii care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc, iar acum, la 101 ani de la Marea Unire, am asistat la definitivarea înfrățirii tripartite a trei comunități, o unire de tip Moldova-Ardeal și Țara Românească, care a pornit de jos în sus. Practic, vorbim despre o unitate administrativă frățească, înfrățirea tripartită dintre cele trei comunități având ca scop conlucrarea dintre întreprinderile mici și mijlocii din cele trei zone, stabilirea de relații de parteneriat între organizațiile guvernamentale care activează în diferite domenii în România și Republica Moldova, în vederea organizării și desfășurării de proiecte și activități comune (conferințe, expoziții, forumuri, târguri etc.).
„La invitația fraților noștri din comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov, am însoțit delegația din satul Puhoi la un eveniment deosebit care reflectă Unirea provinciilor românești din 1 decembrie 1918. Primarii Andrei Filip, Marin Petruse, Ioan Goreanu, consilierii locali, fețe bisericești, președintele judetului și raionului, deputați din ambele state românești au susținut unirea comunităților și vom sprijini proiectele comune în vederea asigurării bunăstării cetățenilor și promovarea valorilor românești”, a precizat fostul primar de Puhoi, actual deputat, Petru Frunze. ”Am simțit emoții deosebite pentru că, în 1918 când au semnat pentru unirea provinciilor românești, la fel au venit reprezentanți din toate provinciile și au demonstrat că unitatea neamului românesc este mai importantă decât ambițiile sau scopurile unor segmente de politicieni. Acest fapt ne motivează pe noi să fim împreună și, bineînțeles, eu, ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, îmi doresc foarte mult, în acest mandat, să votez pentru unirea Republicii Moldova cu România. Am planificat ca aceste comunități să implementeze proiecte comune, totodată vom avea în această săptămână discuții cu prim-ministrul României, dar și cu comisia parlamentară pentru relații cu Republica Moldova. În asemenea context, vrem ca Guvernul României să implementeze un concept de program prin care comunitățile locale din Republica Moldova și cele din România, prin acordurile de colaborare și înfrățire, să acceseze fonduri naționale românești, ca să poată implementa proiecte culturale, istorice și educaționale în toate comunitățile unde sunt sunt aceste eforturi de înfrățire. Să dăm posibilitate cetățenilor să participe nu doar la evenimente festive, ci să beneficieze și de proiecte concrete”, a mai spus deputatul.
”Ne-am unit pentru dumneavoastră, pentru cetățenii celor trei localități”
”Acum 101 ani avea loc poate cel mai frumos moment al țării noastre, Marea Unire de la 1918. În ultima sută de ani, poate că țara noastră a suferit mult, s-au întâmplat multe nenorociri. Dar aseară, s-a mai întâmplat un moment poate unic la nivelul județean sau național. Trei localități din trei provincii istorice, Moara Vlăsiei, din Muntenia, Puhoi, din Moldova și comuna Pianu, din Ardeal s-au unit. Ne-am unit pentru dumneavoastră, pentru cetățenii celor trei localități. Pentru ca acești cetățeni să strângă legăturile, să facă schimburi de experiență, să se întâmple lucruri frumoase pentru cetățenii celor trei localități”, a declarat primarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip.
Primarul comunei Pianu, Marin Petruse, a spus că este onorat să participe la acest moment important, ”aș putea spune cel mai important din istoria națiuni române”. ”Noi, de dincolo de munți, din Ardeal, din delegația de la Pianu, aducem gânduri bune și vă doresc tuturor, La mulți ani!”
Primarul satului Puhoi, Ioan Goreanu, a declarat, la rândul său: ”Mă bucur că mă aflu aici, împreună cu membri ai comunității din Puhoi. Este un moment istoric pentru noi toți. Un moment frumos, pentru că frații trebuie să fie frați. Suntem în Basarabia, însă gândim românește, simțim românește, trăim românește. Suntem români acolo, suntem români, aici. La mulți ani, tuturor românilor”, a spus primarul comunei Puhoi.
Obiectivul fundamental al României trebuie să fie unirea Basarabiei cu țara mamă
Deputatul Daniel Gheorghe a ținut o adevărată lecție de istorie pentru întreaga asistență, subliniind că 1 Decembrie este pentru noi toți acea zi esențială din istoria noastră când am redevenit o națiune întregită, care s-a regăsit în frontierele sale naturale.
”Este important de știut faptul că noi, românii, trebuie să fim mândri de acești mari înaintași ai noștri, să nu uităm faptul că monarhia a avut un rol decisiv în ceea ce a însemnat Marea Unire și reîntregirea neamului. Poate dacă nu am fi avut un rege patriot precum Ferdinand, cel care a știut să pună interesul țării înaintea propriului său interes și înaintea faptului că era german, a știut să fie un foarte bun român, poate dacă nu am fi avut niște oameni politici precum Brătienii, Maniu, patrioții unioniști precum cei care au condus delegația la tratativele de pace, Tache Ionescu, Alexandru Vaida Voievod, generalii Averescu și Prezan pe fronturile Primului Război Mondial, fără toată această elită națională, fără o puternică credință în destinul neamului românesc și fără credința în Dumnezeu, nu s-ar fi putut realiza absolut nimic”, a subliniat istoricul.
”Românii au știut să își impună punctul de vedere și au știut să își apere acest câștig clădit cu sudoare, cu sânge și cu sacrificii enorme, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Dar, din păcate, astăzi, România de atunci, după cum eram pe hartă, este puțin mai mică și noi trebuie să știm să avem puterea de a o face mare, pentru că Basarabia înseamnă România, pentru că Republica Moldova de astăzi este parte ruptă din trupul țării și pentru că trebuie să fim o singură națiune în Europa și o singură Românie în lume. Cred că obiectivul fundamental al României trebuie să fie unirea Basarabiei cu țara mamă, cu România. Acesta trebuie să fie obiectivul esențial și pentru asta trebuie să luptăm cu toții. Să cinstim cum se cuvine 1 Decembrie!”, a încheiat deputatul Daniel Gheorghe.