Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a avut miercuri o serie de întrevederi bilaterale cu delegaţiile din Polonia, Finlanda şi Bulgaria, participante la Consiliului Justiție și Afaceri Interne(JAI) de la Dublin, unde a subliniat faptul că prioritatea ţării noastre pentru perioada următoare o reprezintă finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen, prin adoptarea deciziei de eliminare a controalelor la frontierele interne cu ocazia Consiliului JAI din data de 7 martie 2013.

Potrivit unui comunicat al MAI, omologul finlandez a precizat că aderarea României la Spaţiul Schengen este o decizie politică, ce depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie.

În discuţiile cu delegaţia polonă, au fost reiterate aprecierile faţă de sprijinul constant acordat autorităţilor române în cadrul procesului de aderare la spaţiul Schengen, precum şi faţă de modul în care decurge cooperarea bilaterală româno-polonă în domeniul afacerilor interne.  De asemenea, oficialul român a salutat prelua-rea de către Polonia, de la 1 ianuarie 2013, a Preşedinţiei Forumului Salzburg, important mecanism de consultări şi dialog politic al miniştrilor de interne la nivel regional.  Secretarul de stat Piotr Stachanczyk a menţionat faptul că susţinerea Poloniei pentru aderarea la spaţiul Schengen este neschimbată şi că în interiorul Forumului Salzburg se va coagula o poziţie de sprijin pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În ceea ce priveşte cooperarea cu Finlanda, ministrul Radu Stroe a evidenţiat caracterul dinamic al dialogului existent la nivelul ministerelor, exprimându-şi dorinţa de a intensifica cooperarea poliţienească, inclusiv prin continuarea misiunii de asistenţă şi sprijin operativ a ofiţerilor români în această ţară. În dialogul cu partea bulgară, Radu Stroe a apreciat relaţiile de colaborare excelente dintre ministere şi intenţia de a le continua, inclusiv din perspectiva aderării la Schengen a celor două state. 

O altă temă a discuţiilor cu omologul bulgar a constituit-o cooperarea în formatul trilateral România – Bulgaria – Grecia, în special pentru combaterea cu o şi mai ma-re eficienţă a criminalităţii organizate transnaţionale. Astfel, în continuarea discuţiilor cu omologii din Bulgaria, se va avea în vedere organizarea unei noi reuniuni minis-teriale în acest format, în luna februarie 2013.