Profitând de faptul că suntem în Postul Nașterii Domnului iar piețele sunt pline de fructe și legume de sezon, în această perioadă ne putem delecta cu o varietate de preparate culinare, pe cât de arătoase, pe atât de gustoase și de sănătoase. Trebuie doar să învățăm să le pregătim acasă. Iată câteva rețete simple și rapide!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 577, ediția print
Supă cremă de praz cu cartofi
Ingrediente:
3-4 fire de praz,
4-5 cartofi albi (ceva mai mari),
1-2 căței de usturoi, după gust,
1 ceapă medie,
pătrunjel,
sare și piper, după gust.
Mod de preparare: Începem prin a curăța și a spăla legumele. Călim ceapa în puțin ulei, adăugăm prazul, puțină sare și mai lăsăm puțin la călit. Punem și cartofii și-i lăsăm cât să pătrundă bine aroma de ceapă în ei. Apoi turnăm apă fierbinte peste ingrediente, potrivim de sare și piper și adăugăm usturoiul pisat. Lăsăm totul la foc mic până când cartofii și prazul se înmoaie bine. Pasăm puțin, adăugăm un pic de smântână vegetală și continuăm să pasăm până când obținem o cremă fină. La final, opțional, asezonăm cu pătrunjel.
Gulaș de cartofi
Ingrediente:
400 g cartofi noi mici,
300-350 ml supă de legume,
3-4 linguri de ulei,
2 cepe medii,
2 linguri de pastă de ardei roșu,
1 ardei gras roșu (sau kapia),
1 ardei gras galben,
1 morcov,
1 cățel de usturoi,
1 linguriță de boia de ardei iute,
câteva fire de cimbru,
sare, piper.
Mod de preparare: Coacem ardeii, le curățăm pielița, presărăm puțină sare pe ei și-i punem într-un vas pe care-l ținem acoperit cu un prosop cam cinci minute. Apoi le îndepărtăm cotoarele și semințele. Separat, decojim cartofii și tăiem ceapa cubulețe. Călim ceapa până devine sticloasă, adăugăm morcovul ras și continuăm să călim. Adăugăm și ardeii tăiați fașii și călim până se întrepătrund puțin aromele. Punem și cartofii peste toate acestea și călim cam un minut. Asezonăm cu foarte puțină sare și piper, adăugăm usturoiul zdrobit, pasta de ardei și boiaua de ardei. Turnăm 300 ml de supă de legume, câteva fire de cimbru, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarbă la foc mediu aproximativ 25 de minute. Din când în când amestecăm, pentru a nu se lipi mâncarea. Dacă scade sosul prea mult și cartofii nu sunt fierți, adăugăm 70-100 ml de apă și lăsăm să fiarbă încă cinci minute. Servim gulașul de cartofi cald, decorat cu frunze de pătrunjel verde.
Sarmale de post cu ciuperci și orez
Ingrediente:
1 varză murată din care să scoatem foile cele mai frumoase,
250 g orez cu bob rotund,
250 g ciuperci din conservă sau 500 g ciuperci proaspete,
250 g ceapă tocată fin,
250 ml suc de roșii sau bulion,
100 g morcov,
50 ml ulei,
sare si piper, după gust,
mărar verde tocat,
pătrunjel verde tocat (opţional),
opțional puțin cimbru uscat.
Mod de preparare: Curățăm ceapa și morcovul, scurgem ciupercile și dăm totul prin robot, folosind răzătoarea mare. Este important să radem ingredientele pe rând și să le punem în vase diferite. Separat, într-o tigaie călim ceapa până când devine sticloasă, apoi adăugăm și morcovul, iar după câteva minute punem și ciupercile. Călim puțin toate ingredientele și adăugăm orezul. Potrivim de sare și piper și stingem focul. Adăugăm și o mână de mărar și umplutura este gata. Îndepărtăm cotoarele foilor de varză, tăiem foi potrivite și începem să învelim sarmalele. Când avem toate sarmalele gata, luăm un vas termorezistent pe fundul căruia punem un strat generos de cotoare și foi de varză murată, tocate, și aliniem sărmăluțele pe mai multe rânduri. Deasupra, mai adăugăm un strat de mărar și pătrunjel și câteva fire de cimbru. Încheiem tot cu un strat de varză tocată și turnăm sucul de roșii. Turnăm apă cât să cuprindă tot conținutul vasului și o lingură de ulei pentru un strop de grăsime. Acoperim vasul cu un capac și-l dăm la cuptor.
Prăjitură cu morcov și nuci
Ingrediente:
3 morcovi medii rași,
2 pumni de nucă tocată mare,
1 cană de făină (cam 250 ml),
1 cană de zahăr,
1 plic de zahăr vanilat, după preferințe,
coaja rasă de la o portocală,
1 plic de praf de copt,
1/4 linguriță de oțet,
1 linguriță de scorțișoară,
1/2 cană de nucă măcinată fin,
100 ml de ulei,
200 ml de apă minerală.
Mod de preparare: Punem într-un vas făină amestecată cu un praf de sare, praf de copt, zahăr și zahăr vanilat. Adăugăm coaja rasă de portocale. Într-un alt vas amestecăm oțetul cu uleiul și apa minerală, apoi le turnăm peste ingredientele solide. Punem și morcovul ras, scorțișoara și amestecăm bine. La final adăugăm nuca măcinată fin și cea tocată grosolan. Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dăm prăjitura la cuptor până trece testul cu scobitoarea. O porționăm și o servim după ce se răcește. Pentru aspect, o putem pudra cu zahăr.