Ziua Națională a României a adus mai aproape de publicul larg personalitatea excepțională a Reginei Maria a României. Simbol al Unirii și al României Mari, Regina Maria a fost omagiată pe 1 Decembrie, prin organizarea unui eveniment special, în cadrul expoziției ”Inima Reginei”, deschisă deja la Palatul Mogoșoaia.   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 577, ediția print

Vernisată pe 29 octombrie, chiar de ziua de naștere a Reginei Maria, expoziția reunește lucrările pictorului Bogdan Mihai Radu și creațiile vestimentare semnate de artistul vizual Mimi Chipăilă și își propune să readucă în atenția publicului momente și imagini din viața reginei, unele dintre ele devenite emblematice, surprinse inclusiv la Palatele Mogoșoaia și Ştirbei din județul Ilfov.  

De Ziua României, pe 1 Decembrie, în cadrul midissage-ului expoziției, la care au fost prezenți și oficiali ai județului Ilfov, precum prefectul Daniel Tudorel Zamfir, vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu și Roxana Cristina Chihai, viceprimarul comunei Mogoșoaia, a fost organizată o activitate interactivă pentru vizitatori, o inimă albă, simbolică, îmbrăcată în pânză pentru pictat, fiind pusă la dispoziția publicului doritor să se exprime prin culoare și să contribuie la o lucrare colectivă de artă. În mod special sunt așteptați să ia parte la acest proiect, zece copii ilfoveni care iubesc pictura și care în prima jumătate a lunii ianuarie 2022 sunt așteptați să se exprime prin culoare, urmând ca acest obiect decorativ să fie apoi expus în sediul CJ Ilfov sau la Spitalul Județean Ilfov, ca un omagiu pentru medicii care s-au sacrificat în pandemie. 

Regina, văzută prin ochi de copii

Expoziția „Inima Reginei“ poate fi vizitată atât online, pe www.inimareginei.culturailfov.ro, cât și fizic, accesul publicului urmând a se face în conformitate cu noile reglementări legale. Organizată de către Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, expoziția va fi deschisă până în data de 29 ianuarie 2022.

”Am ales special data de 1 Decembrie pentru midissage-ul expoziției, știind cât de importantă a fost contribuția reginei la înfăptuirea Marii Unirii. Acesta este și motivul pentru care o tot comemorăm și am realizat și bustul din orașul Buftea. Regina Maria a făcut astfel încât dezastrul care se întâmpla în România în lunile martie-aprilie ale anului 1918, să fie înlăturat prin personalitatea ei deosebit de puternică, prin abilitățile, relațiile și cunoștințele ei, cât și prin faptul că și-a depus întregul potenţial ca să salveze România. Să îi mulțumim lui Dumnezeu că a existat Regina Maria și că a iubit poporul roman mai mult decât pe propriul ei popor. Atât de mult că i-a lăsat inima sa, pe care noi o vom picta cu 10 copii foarte talentați de la Clubul de Excelență Ilfov, care să realizeze ce simt ei vis-a-vis de personalitatea reginei”, ne-a declarat Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.