Premierul Victor Ponta, l-a propus membrilor CSM pentru funcția de ministru al Justiției  pe Robert Cazanciuc, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Robert Cazanciuc, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se eliberează din funcţie, ca urmare a demisiei.

În urma demisiei lui Robert Cazanciuc, președintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă ÎCCJ. „M-am gândit la mai multe persoane. Am avut o singură decizie, cea referitoare la domnul Cazanciuc, care a acceptat. Practic, domnia sa renunţă la cariera de magistrat după 18 ani. El nu era diplomat de carieră, era magistrat de carieră şi practic era detaşat la MAE. Îi mulţumesc pentru faptul că a avut această alegere şi sper că va oferi Ministerului Justiţiei, în relaţie atât cu CSM, cu lumea justiţiei, cât şi în relaţia cu Comisia Europeană, un tip de echilibru de care e foarte mare nevoie”, a declarat Victor Ponta, după nominalizarea lui Cazanciuc la portofoliul Justiției.

 Robert Cazanciuc s-a născut la 26 noiembrie 1971 la Ploiești, județul Prahova, este căsătorit și are doi copii. Vorbește fluent limba engleză.

 Şi-a început cariera în 1995, după absolvirea Facultății de Drept. Până în 1998 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria SAI. În 1996 și Institutul Național al Magistraturii. Din 1998 a fost procuror în cadrul Biroului pentru relația cu mass-media la Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Între 2000-2001 a fost purtător de cuvânt la același Parchet. În perioada 2001-2004 a fost director general, apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru. În 2004 a fost numit secretar de stat la Departamentul de Implementare Programe și Ajustare Structurală. Departamentul a urmărit și verificat modul de implementare a programelor finanțate de Banca Mondială. În anul 2005 Robert Cazanciuc a fost director general adjunct la Administrația Națională a Penitenciarelor. Apoi, până în 2008, a fost procuror șef al Biroului pentru relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Robert Cazanciuc, declaraţie de avere

Potrivit ultimei declarații de avere, Cazanciuc are două terenuri în Chitila și Prahova, un apartament în București, o casă în Chitila și două autoturisme. În 2011 a încasat un salariu de 210.637 de lei de la Ministerul Afacerilor Externe. Soția sa, angajat al Tarom a câștigat în 2011, 67.000 de lei. Familia are un credit la bancă de 108.000 de euro.