România ocupă locul al 71-lea în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 de state listate.

Danemarca a revenit în fruntea acestui clasament, potrivit unui studiu internațional publicat, zilele trecute, la New York. Ea fusese detronată, anul trecut, de Elveția, care, în acest an se situează pe poziția a doua, urmată de Islanda.

Top 10 este completat, în ordine, de Norvegia, Finlanda, Canada, Olanda, Noua Zeelandă, Australia și Suedia. Sunt aceleași zece țări ca anul trecut în clasamentul realizat de Universitatea Columbia și difuzat de Rețeaua pentru soluții de dezvoltare durabilă (Sustainable Development Solutions Network, SDSN).

Germania avansează de pe locul 26 pe 16, în timp ce Franța coboară din poziția 29 pe 32-a. Italia continuă să rămână pe locul 50-lea în clasament.

Pentru a realiza aceas­tă ierarhie, cercetătorii au analizat speranța de viață într-o stare de sănătate bună, PIB-ul pe locuitor, susținerea socială (cineva pe care se poate conta), încrederea (măsurată prin percepția în privința lipsei corupției politice sau în afaceri), percepția libertății în alegerile de viață și generozitatea.

La coada clasamentului se regăsesc țări africane – 25 dintre ultimele 30 de locuri, lista fiind încheiată de Burundi.

 

România se află în top după țări ca Moldova (55), Rusia (56), Polonia (57), Slovenia (63), dar înaintea unor state precum Estonia (72), Croația (74), Turcia (78), China (83), Ungaria (91) sau Portugalia (94).