Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au fost iluminate în culoarea turcoaz

La data de 17 noiembrie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică. Miercuri seară, la împlinirea primului an de la lansarea acestei strategii, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au fost iluminate în culoarea turcoaz, ca simbol al luptei împotriva acestei maladii.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 576, ediția print

Strategia OMS are ca obiectiv ca până în anul 2030, incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub patru cazuri noi la 100.000 de femei. Aceasta a fost adoptată de 194 de ţări. Evenimentul de miercuri, de la Bucureşti, marchează alăturarea României la demersurile globale de conştientizare asupra cancerului de col uterin, cele două instituţii fiind clădiri de referinţă pentru sistemul de sănătate publică din România, repere în lupta împotriva cancerului de col uterin. Astfel, prima clădire iluminată în culoarea turcoaz a fost Spitalul Universitar de Urgenţă. La eveniment au fost prezenţi atât prof. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul unităţii medicale şi prof. univ. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, şeful clinicii de obstetrică – ginecologie din cadrul acestui spital, cât şi dr. Carmen Ungurean, coordonatorul programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

Prof.dr. Monica ­Cîrsto­iu, şeful clinicii de obstetrică – ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a vorbit despre implicarea acestei instituţii medicale în lupta pentru combaterea acestei boli. “Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se alătură iniţiativei globale de eliminare a cancerului de col uterin, ca parte a misiunii sale de a educa atât tinerele generaţii în domeniul medicinei preventive bazate pe evidenţe ştiinţifice, cât şi a femeilor privind adoptarea unor comportamente sănătoase. Unitatea furnizează servicii medicale de depistare precoce şi tratament al leziunilor colului uterin, în cadrul programului naţional de screening. ”Asigurarea tratamentului adecvat unei categorii aparte şi vulnerabile de paciente – gravidele cu cancer de col, reprezintă o prioritate a activităţii medicale a clinicii de obstetrică şi ginecologie a SUUB prin creşterea calităţii vieţii mamei şi naşterea în condiţii de siguranţă atât pentru gravidă, cât şi pentru nou născut. Ne străduim în fiecare zi să oferim acces la servicii de diagnostic şi tratament tuturor femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin şi ne luptăm pentru viaţa fiecăreia dintre ele“, a spus prof. dr. Monica Cîrstoiu.

Foto: Agerpres.ro