Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 518

Lista noilor primari din municipiile reședință de județ

  1. Alba Iulia (Alba)
    USR: Gabriel Pleșa
  2. Arad (Arad)
    PNL: Călin Bibarț
  3. Pitești (Argeș)
    PSD: Cristian Gentea
  4. Bacău (Bacău)
    USR: Lucian Stanciu Viziteu
  5. Oradea (Bihor)
    PNL: Florin Birta
  6. Bistrița (Bistrița-Năsăud)
    PNL: Ioan Turc
  7. Botoșani (Botoșani)
    PSD: Cosmin Andrei
  8. Brașov (Brașov)
    USR: Allen Coliban
  9. Brăila (Brăila)
    PSD: Marian Dragomir
  10. București
    INDEPENDENT: Nicușor Dan

Sector 1: Clotilde Armand (USR)

Sector 2: Radu Mihaiu (USR)

Sector 3: Robert Negoiță (Alianța Pro București)

Sector 4: Daniel Băluță (PSD)

Sector 5: Cristian Popescu Piedone (PPU)

Sector 6: Ciprian Ciucu (PNL)

  1. Buzău (Buzău)
    PSD: Constantin Toma
  2. Reșița (Caraș-Severin)
    PNL: Ioan Popa
  3. Călărași (Călărași)

PSD: Marius Grigore Dulce

  1. Cluj-Napoca (Cluj)
    PNL: Emil Boc
  2. Constanța (Constanța)
    PNL: Vergil Chițac
  3. Sfântu Gheorghe (Covasna)
    UDMR: Antal Arpad
  4. Târgoviște (Dâmbovița)
    PSD: Cristian Stan
  5. Craiova (Dolj)
    PSD: Olguța Vasilescu
  6. Galați (Galați)
    PSD: Ionuț Pucheanu
  7. Giurgiu (Giurgiu)
    PNL: Adrian Anghelescu
  8. Târgu Jiu (Gorj)
    PNL: Marcel Romanescu
  9. Miercurea Ciuc (Harghita)
    UDMR: Korodi Attila
  10. Deva (Hunedoara)
    PNL: Florin Oancea
  11. Slobozia (Ialomița)
    PNL: Dragoș Soare
  12. Iași (Iași)
    PNL: Mihai Chirica
  13. Baia Mare (Maramureș)
    INDEPDENDENT: Cătălin Cherecheș
  14. Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți)
    PSD: Marius Screciu
  15. Târgu Mureș (Mureș)
    UDMR: Soos Zoltan
  16. Piatra Neamț (Neamț)
    PNL: Andrei Carabelea
  17. Slatina (Olt)
    PSD: Emil Moț
  18. Ploiești (Prahova)
    PNL: Andrei Voloșevici
  19. Satu Mare (Satu Mare)
    UDMR: Kereskenyi Gabor
  20. Zalău (Sălaj)
    PSD – Ionel Ciunt
  21. Sibiu (Sibiu)
    FDGR: Astrid Fodor
  22. Suceava (Suceava)
    PNL: Ion Lungu
  23. Alexandria (Teleorman)
    PSD: Victor Drăgușin
  24. Timișoara (Timiș)
    USR: Dominic Fritz
  25. Tulcea (Tulcea)
    PNL: Ștefan Ilie
  26. Vaslui (Vaslui)
    PSD: Vasile Pavăl
  27. Râmnicu Vâlcea (Vâlcea)
    PE: Mircea Gutău
  28. Focșani (Vrancea)
    PSD: Cristi Valentin Misăilă

 

Ultima duminică a lunii septembrie a însemnat pentru toți  cei 19.004.089 cetăţeni cu drept de vot ai României oportunitatea de a-și alege primarul, preşedintele CJ, consilierii locali şi judeţeni pentru următorii patru ani. Lupta pentru alegerile locale din România s-a încheiat duminică seară cu o prezenţă naţională la vot de 46,02%.

Alegerile locale au fost organizate pe 27 septembrie, după ce scrutinul la termen a fost amânat în iunie, din cauza pandemiei de COVID-19. Tocmai din această cauză, în toată țara, alegerile s-au desfăşurat în condiţii speciale, cu triaj al temperaturii şi cu dezinfectarea ştampilelor şi a mâinilor, analiștii politicii estimând că este posibil ca riscul epidemiologic să fi influenţat prezenţa la urne.  Votul a început duminică la ora 7:00 şi s-a încheiat la ora 21:00 cu primele rezultate exit poll.  De remarcat că anul acesta, Bucureştiul a avut cea mai scăzută prezenţă la urne dintre toate judeţele, de 36,93%. Cei mai mulţi alegători din rândul populaţiei locale care s-au prezentat la urne au fost din Giurgiu, 59,43%.  Alegerile locale din România s-au încheiat duminică seară cu o prezenţă naţională la vot de 46,02%. Au votat peste 8,4 milioane de alegători, iar 17 județe au avut prezență de peste 50% la vot, Capitala înregistrând o prezență la vot de 36,92%. Comparativ cu anul 2016, prezența la vot a fost mai mică la nivel național și mai mare în București. În 2016, la nivel național prezența la vot a fost de 48,44 %, iar în Bucureşti de 33,31 %.

Potrivit datelor oficiale, în scrutinul electoral local din 2020, au fost elective circa 43.000 de funcţii de primar, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi județeni. Candidaţii trebuiau să aibă cetăţenie română şi să fi împlinit 23 de ani. Cifrele alegerilor locale 2020 înseamnă un număr de 19.004.986 de alegători, 18.755 secții de vot, 3.200 primării, 41 de preşedinţi Consilii Judeţene și 40.000 de consilieri locali/ judeţeni.

Potrivit datelor oficiale, la nivelul ţării, au votat 3.912.348 persoane în mediul Urban şi 4.508.393 persoane în mediul Rural. Pe listele permanente au votat 8.062.375 de alegători, pe cele suplimentare 241.753  de alegători, iar în 116.613 cazuri a fost folosită urna mobilă. De la primele ore ale dimineţii, în mai  multe zone din ţară au fost semnalate diverse probleme în secţiile de votare. Poliţia s-a sesizat şi face cercetări în mai multe speţe.

Cele mai mari procente s-au înregistrat în județele: Giurgiu – 59.43%, Olt – 58.48%, Teleorman – 58.12%, Mehedinți – 55.40%, Gorj – 54.00%. Participarea cea mai redusă a cetăţenilor la votare, s-a înregistrat în: București – 36.93 %, Vaslui – 37.40 %, Iași – 37.28%, Covasna – 40.66%, Galați – 40.22%.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exercitat încă de duminică dimineață deptul la vot şi, ulterior, a oferit următoarea declaraţie:
”Este foarte important să mergem la vot, să nu lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru, astăzi îi alegem pe cei care conduc comunităţile în care trăim. Este foarte important să ne uităm bine la candidaţi şi să îi alegem pe cei care pot face ceva pentru comunitate, fiindcă până la urmă de ei depinde cum arată spitalul, cum arată şcoala, dacă drumurile sunt întreţinute, dacă parcurile sunt bine întreţinute, dacă traficul este dirijat aşa cum trebuie.”

Nicolae Robu, înfrânt la Timișoara. Noul primar Dominic Fritz (USR): ”S-a înfăptuit o nouă revoluţie”

Schimbare la Timişoara. Primarul liberal Nicolae Robu şi-a recunoscut, duminică seara, înfrângerea în faţa candidatului USR-PLUS Dominic Fritz. „Am pierdut, este voinţa timişorenilor, diferenţa este mare. Comparând numărul de voturi, diferenţa este surprinzător de mare, nu o pot spune în procente. Am considerat că va fi un scor strâns şi am fost optimist până în ultimul moment, dar diferenţa este mare ceea ce înseamnă că aşteptările timişorenilor sunt altele, a declarat Nicolae Robu. Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a candidat din partea PNL, pentru al treilea mandat. Din partea USR-PLUS, a câștigat Primăria Timişoarei Dominic Fritz, cetăţean german venit în 2003 în România. Acesta a lucrat în administraţia publică din Germania. Pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, USR-PLUS îl susţine pe liderul USR Timiş, Cristian Moş. ”Timişoara a înfăptuit o nouă revoluţie”, a spus noul primar Dominic Fritz, duminică noaptea, argumentând faptul că pentru prima dată în istorie a fost ales un primar care nu s-a născut în România şi nu are rude în România.  „De azi ştergem cuvintele «nu se poate» din vocabularul Timişoarei. De azi nu ne mai lăsăm paralizaţi de frică că suntem singuri în bula noastră, pentru că nu mai suntem doar o bulă suntem o comunitate. O comunitate de timişoreni care împărtăşeşte aceleaşi valori şi aceeaşi viziune. Dragi timişoreni, mulţumesc! Timişoara astăzi a scris istorie, Timişoara astăzi a înfăptuit o nouă revoluţie. Astăzi Timişoara a încheiat definitiv perioada de tranziţie de 30 de ani după căderea comunismului”, a spus Dominic Fritz.

Liderul PSD Marian Oprişan şi-a pierdut funcţia la CJ Vrancea

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, liderul PSD Marian Oprişan, şi-a pierdut funcţia pe care o deţinea de 20 de ani, după ce Cătălin Dumitru Toma, candidatul PNL şi USR PLUS, a câştigat în urma alegerilor de duminică. Din anul 2000, Marian Oprişan este preşedintele CJ Vrancea şi a fost pus în structura de conducere mai multor organizaţii regionale. Înainte de a fi preşedinte, Oprişan a deţinut funcţia de vicepreşedinte. Marian Oprişan a fost vizat şi de DNA, în dosarul ”Căprioara”, din 2006. Liderul PSD a fost achitat definitiv în 2015, după un proces de nouă ani. El era acuzat că a cheltuit fraudulos aproape două milioane de dolari. Contracandidatul lui Oprişan şi câştigătorul alegerilor de duminică, 27 septembrie, Cătălin Dumitru Toma, cel care l-a detronat pe liderul PSD, activează de peste zece ani în PNL Vrancea şi este membru în Consiliul Local Executiv.

UDMR, victorie-surpriză: Soos Zoltan, câştigător la primăria Târgu-Mureş

Soos Zoltan este declarat primarul UDMR al Târgu-Mureş,  o victorie considerată surprinzătoare pentru un oraş cu un trecut marcat de sensibilităţi etnice. Zoltan anunţase că va candida independent, dar până la urmă a participat la alegeri pe lista UDMR. Maghiarii erau pe primul loc la numărătoare, cu 13.000 de voturi pentru Zoltan faţă de 4.600 Claudiu Maior (Pro România) şi 3.500 Theodora Benedek (PNL), contracandidaţii săi, conform BEC. Ulterior numărătoarea a ajuns la 25.000 pentru Zoltan. Înainte de alegeri Benedek de la PNL era dată ca şi favorită, având şi sprijinul comunităţii rrome.

PNL, învingător la Piatra Neamţ

PNL s-a impus în oraşul Piatra Neamţ. La alegerile locale de duminică, liberalii au câştigat Primăria şi cele mai multe locuri în Consiliul Local. Candidatul PNL a câştigat alegerile pentru Primăria Piatra Neamţ. Andrei Carabelea a obţinut 7.696 voturi, adică 26.25%. El a fost urmat la distanţă de fostul primar Victor Dragoş Chitic care are 21.98% (6.443 voturi). Acesta a fost susţinut de PMP, în timp ce candidatul PSD, Alexandru Cuc, a adunat 6.119 voturi ceea ce reprezintă 20,87%. PNL a câştigat şi alegerile pentru Consiliul Local Piatra Neamţ. Conform cifrelor, liberalii au obţinut 8.176 de voturi. În procente, PNL a câştigat alegerile cu 28.08% fiind urmat de Alianţa pentru Piatra Neamţ 2020 care a avut doar 21.03% (6.124 voturi). În legislativul local vor mai intra PMP 15.76% (4588 voturi), Alianţa USR PLUS 13.57% (3952 voturi), Pro România 8.96% (2609 voturi) şi ALDE 5.49% (1600 voturi).

PSD câştigă detaşat la Galaţi, cu majoritate în CL și CJ

PSD s-a impus fără emoţii la Galaţi. Formaţiunea social democrată a câştigat cele mai multe mandate de primar din judeţ. De asemenea, primarul oraşului Galaţi şi preşedintele Consiliului Judeţean vor continua în funcţii fiind aleşi de peste 50% dintre gălăţeni. Rezultatele numărătorii paralele a partidelor politice arată că PSD a obţinut în judeţul Galaţi o victorie clară. Social democraţii au aproape 40% dintre voturile gălăţenilor, în timp ce liberalii au doar 27%. Pe locurile următoare sunt USR-PLUS cu 6% şi PMP cu 5,7%. Candidatul PSD, Costel Fotea, a obţinut peste jumătate dintre voturile gălăţenilor care s-au prezentat la urne, învingându-şi fără emoţii adversarul din partea PNL, George Stângă.  Primarii PSD din comunele gălăţene au reuşit, în mare parte, să obţină noi mandate. În plus, social democraţii au câştigat în comune controlate în mod tradiţional de liberali. Singura înfrângere a PSD este în oraşul Tecuci, unde s-a impus candidatul PNL.

La Cluj, Emil Boc câştigă un nou mandat 

Potrivit primelor rezultate parţiale, Emil Boc a strâns peste 70% din voturi la Primăria Cluj-Napoca, conform numărătoarei paralele. Următorul clasat a fost reprezentantul USR-Plus, Emanuel Ungureanu. Ulterior, Boc  ar fi ajuns la 75%. Exit-poll-urile realizate de institutele de sondare CURS şi AVANGARDE l-au dat câştigător la Primăria Cluj-Napoca pe Emil Boc. Acesta ar fi convins peste 70% dintre clujeni să îl voteze pentru încă un mandat de primar. Pe locul 2, conform sondajului, s-a clasat Emanuel Ungureanu, candidat susţinut de USR PLUS.

Lia Olguţa Vasilescu este noul primar la Craiova

Lia Olguţa Vasilescu a câştigat, duminică, încă un mandat la Primăria Craiova, arată rezultatele exit-poll realizate de CURS-AVANGARDE şi publicate de MEDIAFAX. Datele exit-poll arată că, în Craiova, Lia-Olguţa Vasilescu (PSD) a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile locale 2020, 34%. Vasilescu este urmată de candidatul PNL, Giugea Nicolae. Fostul primar Antonie Solomon, susţinut Partidul Ecologist Român, obţinut 20%.

Barna, mesaj pentru PNL în perspectiva majorităţilor din consilii: Vom fi foarte fermi pe principii

„Vom fi foarte fermi pe principiile susţinute, legate de integritate, legate de transparenţă, principiile legate de toleranţă zero la ceea ce înseamnă nepotism, probleme de corupţie sau de integritate ale eventualilor alţi consilieri”, spune Dan Barna. El spune că peste tot unde principiile USR-PLUS au fost respectate, s-a ajuns la o înţelegere electorală.

„În alte locuri unde vechile metehne de natură pesedistă, într-o geacă sau alta, au rămas în funcţie, USR-PLUS a ales să-şi respecte principiile şi valorile. Până la urmă, această intransigenţă şi consecvenţă a fost răsplătită prin vot”, adaugă liderul USR.

Primar mort de COVID-19, ales la Deveselu din nou

Primarul comunei Devese­lu, din Olt, Ion Aliman, mort în 17 septembrie, din cauza
COVID-19, a câştigat, duminică, alegerile. Situaţia demnă de un scenariu de film este reală, astfel că în Deveselu se vor face din nou alegeri. Primarul comunei Deveselu, din Olt, Ion Aliman, candidat PSD pentru un nou mandat, a fost confirmat cu
COVID-19 în data de 4 septembrie, a fost internat la Spitalul suport COVID din Caracal, dar pentru că starea sa de sănătate s-a deteriorat, a fost transferat la Spitalul Colentina din Capitală. Aici a murit, în 17 septembrie. Potrivit unor surse politice, Ion Aliman a adunat 1.020 de voturi din 1.600 valabil exprimate. Acelaşi număr de voturi a fost şi la Consiliul Local, astfel că PSD va avea la Deveselu un viceprimar care va fi şi primar interimar până la alegerile parţiale, care se vor organiza pentru alegerea primarului.

Lista noilor președinți de Consilii Județene 

Alba – Dumitrel Ion (PNL)

Arad – Cionca-Arghir Iustin-Marinel (PNL)

Argeș – Mînzînă Ion (PSD)

Bacău – Palăr Ionel (PNL – USR – PLUS)

Bihor – Bolojan Ilie-Gavril (PNL)

Bistrița – Năsăud – Moldovan Emil Radu (Alianța pentru Bistrița – Năsăud)

Botoșani- Federovici Doina-Elena (PSD)

Brașov – Veștea Adrian – Ioan (PNL)

Brăila – Chiriac Francisk – Iulian (PSD)

Buzău – Neagu Petre-Emanoil (ALIANȚA PSD-PRO BUZĂU)

Caraș-Severin: Romeo Dunca (PNL)

Călărași: Vasile Iliuță (PSD)

Constanța: Mihai Lupu (PNL)

Covasna: Tamaș Sandor (UDMR)

Cluj: Alin Tișe (PNL)

Dâmbovița: Corneliu Ştefan (PSD)

Dolj: Cosmin Vasile (PSD)

Galați: Costel Fotea (PSD)

Giurgiu: Dumitru Beianu (PNL)

Gorj: Cosmin Popescu (PSD)

Harghita: Borboly Csaba (UDMR)

Hunedoara: Laurenţiu Nistor (PSD)

Ialomița: Marian Pavel (PSD)

Iași: Costel Alexe (PNL)

Ilfov: Robert Thuma (PNL)

Maramureș: Ion Bogdan (PNL)

Mehedinți: Aladin Georgescu (PSD)

Mureș: Peter Ferenc (UDMR)

Neamț: Ionel Arsene (PSD)

Olt: Marius Oprescu (PSD)

Prahova: Iulian Dumitrescu (PNL)

Satu Mare: Pataki Csaba (UDMR)

Sălaj: Dinu Iancu Sălăjanu (PNL)

Sibiu: Daniela Cîmpean (PNL)

Suceava: Gheorghe Flutur (PNL)

Teleorman: Adrian Gâdea (PSD)

Timiș: Alin Nica (PNL)

Tulcea: Horia Teodorescu (PSD)

Vaslui: Dumitru Buzatu (PSD)

Vâlcea: Constantin Rădulescu (PSD)

Vrancea: Cătălin Toma (PNL)