Cercetătorii avertizează că un soi de roșii foarte populare în rândul consumatorilor români sunt nesănătoase. 

Deși par mai gustoase decât cele obișnuite, roșiile țuguiate, considerate soi românesc, arată așa pentru că prezintă o malformație apărută în urma utilizării în exces a unor stimulente și pesticide, precizează specialiștii. 

Excrescența specifică acestui tip de roșii este consecința excesului de Ethrel – stimulent de coacere (ilegal în România) și 2.4-D – stimulent și pesticid de tip hormonal. Cercetătorii precizează că orice utilizare în exces a erbicidelor și pesticidelor duce la acumularea substanțelor în plantă, ceea ce generează efecte toxice asupra organismului. 

“Stimulenții pentru fructificare, pe bază de 2.4-D, un erbicid care stimulează legarea florilor, produc un mucron (țugui) la vârful fructului. Există și un hibrid bulgăresc, prekos, care prezintă, prin caracterul său de hibrid, un mic mucron, de circa 3 mm. Însă, când 2.4-D este aplicat necorespun­zător, acel țugui este mai mare, foarte bine evidențiat, având dimensiunea de 4 mm. – 6 mm. Prin folosirea excesivă a acestui stimulent, fructele pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară“, explică Marcel Costache, director general la Institutul de Legumicultură și Floricultură Vidra.