Orașul Pantelimon are o tradiție îndelungată în domeniul rugbistic. Aici și-a început activitatea, în anul 1962, Mariana Lucescu, prima femeie-antrenor de rugby din lume, supranumită și „Doamna de Fier”.

După 55 de ani de la înființarea primei echipe de rugby în orașul Pantelimon, această disciplină sportivă este la loc de cinste în rândul iubitorilor de sport și al zecilor de copii care se înscriu în această secție a Asociației Club Sportiv Orășenesc ”Viitorul”.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 600, ediția

Primarul orașului, Marian Ivan, a fost, la rândul său, unul dintre rugbiștii de performanță pe care i-a crescut și i-a format clubul din localitate. Iată de ce, pentru edilul din Pantelimon continuarea acestei tradiții este una de suflet, iar rugby-ul românesc a avut parte, ­de-a lungul anilor, de jucători importanți care au făcut cinste naționalei României peste hotare. Unul dintre aceștia este și Petre Mitu, un sportiv de referință pentru rugby-ul românesc.

Astfel că, și în prezent, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, acest sport al bărbăției, onoarei și fair-play-ului are rezultate notabile în cadrul clubului sportiv al orașului, grație unor antrenori de mare valoare, cum ar fi Dumitru Sterian „Cioc”, Daniel Neaga, Eugen Ion, Daniel Vâjea sau Dragoș Țincu. Iar performanțele nu au întârziat să apară și mulți jucători formați aici au ajuns să joace la echipe prestigioase din țară și străinătate și au fost selecționați în naționala „Stejarilor”. Un alt argument în favoarea valorii tinerilor rugbiști din Pantelimon este și faptul că, de câțiva ani, echipele de tineret luptă de la egal la egal pentru titlul de campioni naționali cu echipe mult mai bine cotate din țară.

„În prezent ACSOV are înscrise în campionatul național de  rugby două echipe, una la categoria de vârstă U16 (echipă antrenată de Dumitru Sterian „Cioc”) și cealaltă la U19, echipe care au ajuns la turneul final al campionatului național.

În perioada 27-28 mai, cei de la U16 vor disputa semifinala cu CS Baia Mare pe stadionul Arcul de Triumf, iar pe data de 29 mai se va desfășura finala”, ne-a spus Mihai Lăutaru, președintele ACSOV Pantelimon.

Duminică, 15 mai, formația U19, antrenată de Eugen Ion, Daniel Vâjea și Dragoș Tincu, coordonator Daniel ­Neaga,  a întâlnit, pe teren propriu, pe Dinamo, tot în semifinalele campionatului național, echipă pe care o învinsese în meciul tur, disputat în deplasare, cu scorul 27-21, după ce, la pauză, fusese condusă cu 18-7, după o repriză perfectă pentru rugbiștii din Pantelimon.

„Avem jucători buni. Pentru unul dintre ei, Mihai Graure, există posibilitatea să ajungă la naționala mare a României, ba chiar să ajungă la Mondiale! El a fost deja concovocat și a participat la pregătirile «Stejarilor». Are toate șansele să prindă lotul lărgit pentru Campionatul Mondial”, a punctat Mihai Lăutaru.

În meciul retur disputat duminică, 15 mai, însă, echipa din Pantelimon nu a repetat, din păcate, această performanță și a pierdut cu scorul de 5-15 returul cu Dinamo.

Ca urmare a acestui rezultat, echipa U19 va juca finala mică împotriva formației CSS Gura Humorului, iar dacă va obține victoria va termina campionatul pe locul III.

Doi tineri rugbiști din Pantelimon, selecționați în echipa României la Gimnaziada de Vară

Timp de o săptămână, între 14-22 mai, în Franța, în provincia Normandia are loc  Gimnaziada de vară organizată de Federația Internațională a Sportului Școlar. Competiția aduce la start peste 3.500 de participanți din peste 70 de țări, care se vor întrece în cadrul a 20 de discipline sportive, printre care și rugby 7s.

În cadrul acestei probe, de rugby 7s, România va fi reprezentată de o echipă pregătită de profesorul-antrenor Victor Bezușcu.

În lotul României au fost selecționați și doi jucători de la ACSO „Viitorul” Pantelimon, și anume Vlad Ionuț Croitoru și George Daniel Brătianu.

România face parte din Grupa A, iar primul meci, pe 17 mai, îl va disputa cu Turcia, la ora 09:00. Apoi, la ora 15:00 echipa României va întâlni tot Turcia. Meciul următor se va desfășura pe 19 mai, la ora 10:40, cu Ucraina.