Duminică, la zece zile de la Înălțare și, respectiv, 50 de zile de la Învierea Domnului, sărbătorim Rusaliile. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine și ne amintește de minunea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli.  

Duminica Cincizecimii, sau a Pogorârii Duhului Sfânt, este recunoscută și drept Duminica Mare. Aceasta este considerată și sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine, deoarece, în aceeași zi a  Pogorârii Duhului Sfânt, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s‑au convertit la creștinism aproximativ 3.000 de oameni care, mai târziu, au format prima comunitate creștină din Ierusalim. Ziua de Rusalii este ziua în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, i-a umplut de darurile sale pe cei 12 apostoli. Ca prin minune, aceștia au căpătat puterea de a grăi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflați în Ierusalim, apostolii au început să facă învățătura lui Hristos cunoscută către popoare, în diferite limbi, deși, la vremea aceea, erau evrei simpli, fără preocuparea studierii limbilor străine. Se știe că Mântuitorul vestise cu mult timp înainte trimiterea Duhului Sfânt peste ucenicii săi. Minunea a avut loc pe vremea când evreii își serbau și ei praznicul Cincizecimii. 

 

Frunzele de nuc capătă darul vindecării 

 

Cu acest prilej, an de an, credincioșii creștin-ortodocși de pretutindeni se bucură de o zi minunată și binecuvântată, plină de rugăciune, închinare și reculegere în lăcașele sfinte. La ceas de mare sărbătoare, cu mic cu mare, creștinii se reculeg în tihnă, rostind rugăciuni și aducându-I Domnului cinstire, slavă, mulțumire și recunoștință. Pe lângă slujba frumoa­să, înălțătoare care se să­vârșește în această zi, preoții își întâmpină credincioșii în lăcașele sfinte cu frunze de nuc, pe care le sfințesc și le împart. Cei cu dreaptă credință care iau frunze de nuc sfințite și le păstrează în casă, la icoane, la streașină sau la fereastră, vor fi protejați de duhuri rele, vor fi ocoliți de necazuri mari, de boli și grele încercări. Prin puterea Domnului invocată de preoți în momentul sfințirii, în ziua de Rusalii, frunzele de nuc capătă puteri miraculoase și au darul vindecării. Ele simbolizează limbile de foc ale Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Iar în ziua următoare, luni, va fi ziua Sfintei Treimi. Vă doresc tuturor, sărbători frumoase, în lumină și binecuvântare!