Bunicile văduve, omagiate de nepoţii talentaţi

Ajuns la cea de-a 3-a ediție în Fundeni, și a 15-a la număr în comuna Dobroești, proiectul ”Să aducem primăvara în sufletele lor” a avut loc, din nou, cu mare emoție sufletească, miercuri, 6 martie 2019, în Amfiteatul Școlii Gimnaziale nr. 2, din satul Fundeni.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print. nr. 433

Tradiția spune că bunicile văduve ale comunității sunt invitate de către nepoții lor la un spectacol special dedicat primăverii și sărbătorii de 8 Martie. Așadar, și de această dată, doamnele ajunse bunici cu nepoți ”de școală” au primit cu mare drag invitația și, la ora stabilită, au sosit la poarta școlii. Au fost întâmpinate cu cea mai gustoasă turtă cu sare și, pentru că luna este Martie, fiecare femeie a primit câte un mărțișor. În Amfiteatru, până la momentul începerii spectacolului pregătit de copii, bunicile au fost invitate să confecționeze, alături de nepoții lor, zambile din hârtie colorată, activitate care le-a destins puțin și le-a pregătit pentru ceea ce avea să urmeze. Au sosit la spectacol primarul comunei Dobroești, Ștefan Condu și consilierii locali Carmen Fânaru și Herle Constantin, dar și preoții Parohiei ”Fundenii Doamnei” – Daniel Oancă, George Cazacu și Petre Vintilescu. Evident, în Amfiteatru s-au aflat permanent, pentru coordonarea spectacolului, directorul școlii, Claudia Stupineanu, Gina Voicu, prof. învățământul primar, dar și alte cadre didactice din școală, care au făcut ca totul să iasă fără cusur.

Primarul Ștefan Condu le-a salutat pe distinsele invitate și le-a felicitat pentru ziua de 8 Martie, dar și pentru toată dăruirea lor în creșterea copiilor și nepoților. Edilul le-a spus că le înțelege eforturile, mama sa fiind, de asemenea, o femeie văduvă, care a cărat permanent în sufletul său un gol ce poate fi umplut doar cu recunoștința celor apropiați și cu bucuria de a-și vedea copiii, res­pectiv nepoții, sănătoși și fericiți. Momentul artistic a fost deschis de mica gimnastă Anastasia, de la Grădinița nr. 3 din Fundeni, după care au urmat cântece și poezii pregătite de elevii claselor pregătitoare, de nivel primar și gimnazial. Melodiile ale căror titluri le-au emoționat profund pe bunici – ”E ziua ta, bunico!”, ”Cine mi-a dat viață?” sau ”Mami, te ador!” au fost urmate de dansuri populare sau o demonstrație de balet. A urmat o scurtă pauză, în care invitatele s-au mutat în sala de mese, unde li s-au pregătit gustări și sucuri.

În partea a doua a spectacolului, elevii școlii au continuat tot cu poezii și cântece, iar la final, bunicile și restul invitaților s-au prins în horă. Conducerea școlii a oferit diplome de onoare primarului, consilierilor locali și preoților Parohiei ”Fundenii Doamnei”, iar activitatea s-a încheiat cu o poză de grup. Fiecare bunică a primit câte un un ghiveci cu flori, un scaun pliant și o pernuță pentru el, dar și o candelă – obiecte de care au spus că ar avea nevoie – din partea Primăriei Doborești.