Cele mai importante alianțe de organizații de pacienți din România, prin vocea reprezentanților lor, au participat, recent, la dez­baterea publică organizată de Ministerul Sănătații cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor me­dicamentelor. Timp alocat: trei minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte pentru bolnavii cronic și familiile lor. „Realitatea celor trei minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor. De ce nu susținem această metodologie de calcul al prețurilor?

1.      Pentru că toate reducerile de prețurile la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1500 de medicamente din farmacii.

2. Pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România.

Considerăm că astfel:

1. Prin restricționarea accesului la tratament ne este încalcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituției.

2. Se iau decizii în numele nostru  fără să fim întrebați care sunt nevoile noastre si fără a se ține cont de nevoile noastre reale.

3. Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real.

 

Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa și se datorează politicilor greșite de sănătate de până acum, pe care observăm că actualul guvern continuă să le promoveze, iar pacienților nu li se oferă nicio soluție atunci când ajung în farmacie sau în spital și li se spune că tratamentul de care depinde viața lor nu există”, avertizează Alianţa Pacienţilor Cronici din România.