Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit pe 15 august. În această zi se comemorează moartea, învierea şi slăvirea Maicii Mântuitorului, fiind și cel mai răspândit hram de pe cuprinsul Patriarhiei Române. Sărbătoarea mărturiseşte că Maica Domnului ”a fost luată“ de Dumnezeu în împărăţia cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieţii ei sufleteşti şi trupeşti.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 716, ediția print
În comuna 1 Decembrie, biserica din vecinătatea Primăriei poartă hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și, prin urmare, și în acest an, pe 15 august, la ceas de mare sărbătoare creștină, comunitatea s-a unit în rugăciune în fața celei care le-a arătat, de-a lungul timpului, că le este grabnică ajutătoare. Plini de nădejde, aceştia i-au cerut Maicii să le dea sănătate și să reverse asupra lor darurile sfinte ale bunătății, ale dreptății și binecuvântării sale și pe viitor. Credincioșii și-au reamintit momentul în care Hristos a binevoit să ia pe Maica Sa la Sine, și, atunci, cu trei zile mai înainte, a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ. Doxologia.ro scrie că, atunci, arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a grăit: ”Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare!”, iar Maica Domnului a plecat din această lume cu rugăciunea în suflet, cu bucuria că și-a îndeplinit misiunea încredințată Ei, dar și pentru a fi încununată ca Împărăteasă a Cerului de către Dumnezeu, ca răsplată pentru toate ostenelile ei din această viață.
Pe drumul de prohodire către peștera săpată în piatră, unde urma să fie depus trupul preacinstit al Fecioarei, Maria a fost însoțită de o mulțime de credincioși. Iar acest drum era parcurs și în chip nevăzut de către Sfinții Îngeri, care slăveau neîncetat și se bucurau că vine Împărăteasa Cerului. Cu toate acestea, un om necredincios, văzând mulțimea de creștini și vrând să tulbure pe cei prezenți, s-a apropiat de sicriu cu gândul ca să-l răstoarne și să cadă trupul Fecioarei Maria. Dar iată că s-a întâmplat o minune: când s-a atins de sicriul Maicii Domnului, mâinile i-au fost tăiate de către Sfinții Îngeri, care au pedepsit o asemenea îndrăzneală necuviincioasă. Văzând necredinciosul că mâinile i-au fost tăiate, s-a tânguit foarte mult și i-a părut rău de fapta necugetată și s-a rugat de Sfinții Apostoli să îl vindece. Sfinții Apostoli s-au rugat pentru iertarea păcatului săvârșit de către necredincios, iar mâinile i-au fost vindecate.
Și, după ce trupul Maicii a fost așezat cu mare evlavie în peștera cea nouă, săpată în piatră, s-a pecetluit mormântul. După trei zile a ajuns și Sfântul Apostol Toma, care, nu din necredință, ci din dorința de a o mai vedea măcar o singură dată pe Maica Domnului, s-a rugat de ceilalți Apostoli să-i arate locul unde au așezat trupul Fecioarei Maria și să-i deschidă peștera pentru a o vedea. Dar, când au dat piatra la o parte, au descoperit o altă minune: trupul Maicii Domnului nu mai era în mormânt, el fiind luat de către Fiul Ei, în mod nevăzut, pentru a fi ferit de stricăciune și de atingerea celor necredincioși.
O mamă mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte şi să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu
Din această cauză, Fecioara Maria nu are moaște la care să ne închinăm, dar este prezentă neîncetat lângă Fiul Ei Cel Preaiubit, stând de-a dreapta Tronului de judecată și rugându-se neîncetat pentru noi, oamenii. Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. De aceea, pentru noi, creştinii, Maica Domnului este ca o mamă mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte şi să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu.
”Astăzi, am cinstit, ca în fiecare an, hramul sfintei noastre biserici! După sfânta liturghie, toți enoriașii au primit un borș de pește delicios, pește de la Mila 23, și un păstrăv la grătar cu mămăliguță, toate fiind pregătite cu grijă de echipa mea de băieți! Mulțumesc frumos celor care astăzi ați făcut ca totul să fie perfect!”, a transmis primarul comunei 1 Decembrie, Petre Gheorghe, prezent la biserică, alături de enoriași. Acesta s-a ocupat personal de umplerea caserolelor cu borș și cu pește la grătar și a urat tuturor celor prezenți multă sănătate. Bucatele – 450 de porții generoase – și coliva au fost miruite de preoți și împărțite credincioșilor.