Sfintele Paşti ne aduc o mulţime de delicii în farfurie. Cu siguranță, aspectul, gustul și mirosul deosebit al preparatelor tradiționale pe care le vom avea pe masă, de Sărbători, ne vor îndemna să dăm iama în farfurie. Atenție, însă! Delicioasele mâncăruri pot fi periculose pentru organismul nostru, slăbit după post. Cum să mâncăm sănătos, ca să ne bucurăm cu adevărat de frumuseţea Sfintelor Sărbători de Paști?

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 449, ediția print

Sfatul medicului

“Începem prin a consuma la masa de Paști un aperitiv format din carne slabă de curcan, pui sau pește. Somonul, păstrăvul și tonul sunt preparatele ideale pentru primul fel de mâncare. La felul doi, e bine să evităm prăjelile și grăsimile, mai ales dacă suntem cardiaci, diabetici, avem probleme cu stomacul sau cu ficatul. Trebuie să ținem cont de faptul că după perioada de iarnă și cea de post avem nevoie de vitamine și minerale. Așa că, verdeaţa, salatele și legumele nu trebuie să ne lipsească din farfurie. Două polonice de ciorbă fără grăsime și cu cât mai multe legume și verdețuri de sezon sunt suficiente. Optăm pentru o porție mică de friptură de miel, gătită la cuptor sau la grătar, dar numai după ce am îndepărtat bine grăsimea. Nu o servim simplă, ci cu garnitură de legume proaspete și salate. La cină, cel mai sănătos e să mănâncăm un iaurt”, ne recomandă dr. Mirela Miertoiu, specialist în medicină generală.

Sugestii pentru meniul de Sărbători

  1. Ouă roșii, salată de crudități și ruladă de pui

Să mănâncăm sănătos în aceste zile deosebite nu înseamnă să ne abținem de la o mulțime de preparate culinare specifice Sărbătorilor. Din platoul pe care îl vom așeza la masa de Paști, nu trebuie să ne lipsească oul roșu. Nelipsitele salate cu maioneză de la petreceri, zile festive, ar fi bine să le înlocuim cu o ruladă de pui, pește marinat, salată de crudități, cremă de brânză de vaci sau salată de ton. Lângă ele, roșii, castraveți, felii de morcovi, salată verde și ridichi. Dau culoare, consistență, savoare și un plus de sănătate gustărilor. Sau… separat de platoul aperitivelor, coșul cu ouă roșii. Nu trebuie să uităm să consumăm doar un ou la masă. Iată câteva idei de aperitive pe care le vom consuma cu plăcere și fără teama că ne putem îmbolnăvi. Consumând aceste preparate la aperitiv, ne asigurăm că vom gusta și din restul bucatelor pentru care am muncit zile bune să le pregătim.

  1. Musai porții mici de ciorbă și friptură

Fiind sărbătoarea Paștilor, la felul principal vom găti carne de miel. E de preferat să gătim pulpa de miel la cuptor, cu legume. Lângă delicioasa carne de miel, ar fi bine să punem și o ceapă tăiată solzișori, ardei, roșii, morcovi și fasole verde. Nici de această dată nu trebuie să ne lipsească salata de crudități. Aromele felului principal se îmbină foarte bine cu apa plată sau cu un pahar de vin ușor. Trebuie să evităm să consumăm sucuri carbogazoase sau apă minerală carbogazoasă. Carnea de miel, oricum ar fi preparată, se digeră mai greu decât cea de porc sau de pui, iar acidul îngreunează digestia și dă senzația de balonare. Ciorba de miel, poate fi sănătoasă dacă o preparăm cu multe verdețuri și legume proaspete, și dacă mâncăm porții mici la masă.

  1. Desert: Fructe, pască și cozonac gătite în casă

Pentru că nicio masă de Paști nu poate fi lipsită de deserturile “vedetă” pască și cozonac, cel mai sănătos este să le preparăm noi  în casă. Sunt de evitat, pe cât posibil, produsele din comerț, care sunt pline de aditivi alimentari, îndulcitori etc. Dar, chiar și așa, nu trebuie să ne delectăm cu mai mult de două felii de cozonac și o bucată mică de pască, la o singură masă. Uneori, este de preferat să înlocuim dulcele desert cu fructe. Putem prepara o salată de fructe, o înghețată sau un șerbet de casă. Renunțăm și la dulciurile din frișcă și ciocolată, care sunt și pline de calorii, și foarte grele. Evident, ținem cont și de faptul că pe masă avem deja multe mâncăruri grele, așa că nu este cazul să mai adăugăm calorii și la desert.