Sărbătorile Pascale sunt întotdeauna prilej de bucurie pentru întreaga familie, și în special pentru copii. Nu doar pentru că drăguțul iepuraș vine încărcat cu darurile lor preferate, ci și pentru că sărbătorile vin cu zile libere și putem să petrecem mai mult timp alături de cei dragi. Încondeierea ouălor, prepararea mâncărurilor specifice, surprizele pentru bunici, dascăli sau prieteni ne vor aduce magia zilelor de Paști. Iată ce putem face pentru a ne bucura de cele mai frumoase sărbători!
Profitând de zilele libere putem iniția câteva jocuri amuzante, specifice Paștelui. Bineînțeles, având grijă să implicăm toată familia, și mai ales pe cei mici în mod direct. Este o ocazie potrivită pentru a le pune copiilor imaginația și îndemânarea la lucru și de a-i învăța principalele tradiții. Începem prin a decora locuința după placul nostru, dar cu obiecte specifice Învierii Domnului. Ca să facem unele economii, ar fi bine să ne orientăm spre obiectele handmade pe care le putem confecționa împreună, acasă. Luăm câteva pahare de unică folosință din plastic, le colorăm frumos cu tempera, iar pentru decor, le umplem cu apă și punem în ele florile noastre preferate, de sezon. Doar am confecționat cele mai drăguțe vaze care vor da o notă de sărbătoare locuinței. Tot pentru design, putem goli câteva ouă crude și pictăm pe ele fluturi, flori, peisaje etc. Așezăm ouăle pe o farfurie în mijlocul mesei din camera în care vom primi oaspeții de Sărbători. Sau… mergem împreună la o plimbare prin parc și adunăm frunzulițe, muguri, crenguțe, flori sau pietricele pe care să le valorificăm. Le pictăm și le punem într-un coșuleț alături de ouă încondeiate.
Simpaticul iepuraș le face o vizită celor mici
Pe copii îi introducem în atmosfera Sărbătorilor Pascale provocându-i la o discuție cât se poate de serioasă despre iepuraș. Iar ca să nu le lăsăm impresia că iepurașul este doar un personaj imaginar, inventat de adulți, îi punem să-i adreseze o scrisoare în care să aștearnă pe hârtie toate gândurile lor bune și dorințele pe care ar vrea ca acesta să le îndeplinească. „Micuțul se întreabă și te întreabă: Cine este iepurașul? De unde vine el? Când apare de nu reușește să-l vadă? Și mai ales, de unde știe ce își dorește el? Poți veni în ajutorul lui pentru a-l elibera de aceste dileme, spunându-i că este bine să îi scrie o scrisoare”, spune psihologul Oana Nicolau.
Ouăle încondeiate aduc farmec și ne trimit în lumea basmelor
Paștele nu are farmec fără ouăle vopsite în roșu sau în culori cât mai vii. Dacă suntem puțin creative, o parte dintre ele le putem decora, încondeia. Copiii vor fi foarte încântați să-i implicăm și pe ei în astfel de activități. Cea mai simplă metodă de încondeiere a ouălor împreună cu cei mici este cea cu acuarelele. Trebuie să urmărim însă, eticheta cu atenție înainte de a le folosi, astfel încât să nu conțină substanțe chimice toxice care să le afecteze sănătatea. Totuși, cel mai bine ar fi să folosim vopseluri naturale: sfeclă roșie, ceai verde, varză roșie, frunze de ceapă. Apoi, cu pensulele desenăm flori, crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos, flori de primăvară, ape, copaci, crenguțe, fluturași, albinuțe, bulinuțe ș.a.m.d. Le oferim copiilor plăcerea de a se bucura de ouăle frumos încondeiate de ei cu flori de cireș, crenguțe de corcoduș, frunze de pătrunjel, mărar sau leuștean. Îi lăsăm să le lipească pe ouă și să le acopere bine cu un tifon înainte să le cufundăm în vopseaua în care le fierbem. Dar, i-am putea impresiona și mai mult lăsându-i să aplice sclipici pe coaja de ouă. Așadar, spargem și pisăm bine un glob de la pomul de iarnă, iar după ce am fiert ouăle în vopsea, le permitem să le tăvălească prin acest sclipici.
Pentru un plus de splendoare facem miei, puiuți sau iepurași din ouă
Luăm o foaie de plăcintă, tăiem șuvițe subțiri din aluat și le împletim în trei pentru a forma mânerul unui coșuleț. Din cercuri de aluat formăm coșulețul și-l băgăm la cuptor până se rumenește. Îl scoatem și când se răcește, așezăm în el câteva fire de ceapă verde pe post de iarbă și iepurași din ouă fierte, decojite, cu urechi din două felii de albuș de ou, ochi din bucățele de ridichi și gură din morcov, ardei roșu sau roșie. La fel putem face miei sau puiuți, tăiem ouăle în zig-zag pe orizontală, umplem jumătatea de jos cu muștar, facem ochișorii din bucăți mici de măsline și ciocul din ardei roșu, apoi punem căpăcelul de sus, căciulița. Este foarte important să ne abținem de la critici și le lăudăm performanțele, oricât de stângaci ar fi ei. Părinții întotdeauna se bucură de fericirea copiilor.