Un proiect excepțional, pentru copiii din orașul Pantelimon
Acum 6 ani, în orașul Pantelimon, se lansa un proiect educațional unic în județul Ilfov, dacă nu și în România: programul Școala de Vară „Recreația Mare”, care se adresa, în principal, copiilor cu nevoi remediale. Ediția pilot, din 2011, a fost un succes deplin, astfel că proiectul a continuat an după an, în 2016 ajungând la cea de-a șasea ediție.
Proiectul a fost inițiat de două cadre didactice, prof. Constanța Păun, directorul școlii Gimnaziale nr. 1 din orașul Pantelimon și prof. Doinița Cîntă-Bine, coordonatorul acestui program. El se adresa, în special, copiilor cu probleme la învățătură și cu o situație socială și materială precară. Pentru finanțarea acestui proiect generos, cele două profesoare au cerut sprijinul primarului Marian Ivan și al Consiliului Local Pantelimon, care au acceptat această propunere. Ulterior, s-a dovedit că acest demers a fost unul de succes, benefic pentru copiii cu posibilități materiale reduse, dar nu numai. Iar de-a lungul celor 6 ani de existență, proiectul s-a îmbunătățit și s-a dezvoltat admirabil: dacă la prima ediție pilot au participat doar 20 de elevi, anul acesta, el a numărat 120 de beneficiari, 60 din ciclul primar ( clasele 0-IV), 60 și din cel gimnazial (clasele V-VII), organizați în grupe de câte 15 copii. Printre aceștia, se numără acum nu numai copiii defavorizați, dar și cei cu rezultate foarte bune la învățătură, pentru că, spune prof. Constanța Păun, „prezența lor îi stimulează pe elevii mai slabi la învățătură”.
O mână de ajutor întinsă copiilor
Pentru cei care nu au aflat încă despre menirea acestui proiect, îl vom descrie, în câteva cuvinte. Așadar, timp de 30 de zile (1-30 iulie ale fiecărui an) copiii participanți desfășoară o serie de activități menite, pe de o parte, să remedieze lacunele la învățătură acumulate peste an, prin cursuri desfășurate cu profesorii școlii, iar, pe de altă parte, aceștia participă la o serie de activități cultural educative (vizite la muzee, expoziții, teatre, excursii etc) care au drept scop lărgirea orizontului lor de cunoștințe și de educație. Iar la final, ca o recompensă, copiii pleacă într-o tabără cu durata de 3 zile, în țară. De menționat că, pe toată perioada de desfășurare a activităților proiectului, copii primesc, zilnic, o masă caldă. De prisos să mai spunem că toate aceste activități sunt finanțate, în întregime, de la bugetul local.
Performanțele școlare au crescut
Rezultatele proiectului le-au surprins chiar și pe inițiatoarele acestuia. „Copiii participanți la Școala de Vară și‑au îmbunătățit ulterior, în mod evident, performanțele școlare. Pentru că, la orele de curs ale Școlii de Vară aplicăm și metode nonformale. Desfășurăm o altfel de activitate, decât în cursul anului școlar. Nu urmăm întocmai programa din timpul anului, insistăm pe recapitulare, pe sistematizare, folosim un joc de rol, de exemplu, la o lecție de lb. română. Lecțiile devin astfel mai atractive, copiii se implică mai mult, sunt mai motivați și învață mult mai ușor. Toate acestea sunt îmbinate cu jocuri și cu o serie de activități practice, cu vizite la muzee, mici excursii etc., iar rezultatele se văd în anul următor”, spune prof. Doinița Cîntă-Bine. „Făceam o analiză a rezultatelor obținute, anul acesta, la Evaluarea Națională și am constatat o netă îmbunătățire a rezultatelor copiilor care au participat la Școala de Vară. Aceștia au progresat considerabil! În plus, n-am mai avut note mici, 2 sau 3, la evaluare. Toate aceste proiecte educaționale și activități extrașcolare sunt benefice și se completează unul pe celălalt. Mai mult, ele fac școala mai atractivă pentru copii și se constată o scădere semnificativă a absenteismului și a abandonului școlar”, subliniază și prof. Constanța Păun.
Învățând să trăim împreună
Una dintre noutățile din acest an este și prezența Asociației „Sol Mentis”, care în cadrul Programului „Învățând să trăim împreună”, își propune să ajute copiii să-și consolideze propria identitate și să clădească relații constructive cu cei din jur, să‑i încurajeze, să se implice în dialog – să asculte și să discute – cu scopul dezvoltării unei mai mari sensibilități la diferențe și a unei mai bune înțelegeri a celorlalți. De asemenea, la Școala de Vară vor veni și doi voluntari din Turcia specializați în matematică pentru învățământul primar. „Ca în fiecare an, avem multe vizite la muzee, la „Grigore Antipa”, Grădina Botanică, Muzeul Țăranului Român, care ne-a oferit gratuitate absolută pentru toți copiii, am vizitat și parcul de aventuri de la Cernica «Phoenix Extreme Park», unde ne-am simțit minunat, am făcut orientare turistică, în Pădurea Pustnicu, o altă noutate și, bineînțeles, urmează o excursie de 3 zile la Dâmbul Morii, județul Brașov, în care vom vizita și Lacul Sf. Ana”, povestește coordonatorul proiectului, prof. Cîntă-Bine.
Un rucsac pentru fiecare
Și pentru că elevii Școlii de Vară se pregătesc să plece în excursia de la Dâmbul Morii, Consiliul Local și primarul Marian Ivan s-au gândit să le ofere câte un rucsac, cu care să transporte toate cele necesare acestei deplăsări așteptate cu nerăbdare. Rucsacuri care, de bună seamă, se vor dovedi foarte folositoare ca ghiozdane, la toamnă. Toate aceste cadouri au fost înmânate copiilor de însuși edilul urbei, Marian Ivan, cu ocazia ședinței de informare a copiilor și părinților acestora cu privire la excursia de la Dâmbul Morii, desfășurată în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 1. El i-a întrebat pe copii dacă s-au plictisit la Școala de Vară. S-a auzit un „Nuuuu!”, unanim. „Vreți s-o mai prelungim?”, a continuat primarul. „Daaaaa!”, s-au auzit zeci de glasuri de copii. „Atunci, dacă vă simțiți bine, la anul o facem de o lună și jumătate”, a glumit edilul.
Așadar, Școala de Vară este în toi. Ea își va închide porțile pe 31 iulie, când va avea loc festivitatea finală, prilej de bilanț și de depănat amintiri frumoase. Jurnalul de Ilfov va fi prezent acolo, ca în fiecare an, și vă va povesti impresiile micuților din cele 30 de zile minunate petrecute la ce mai frumoasă, mai palpitantă și mai interesantă „școală” din Ilfov. Pe curând!„