⬤ Străzi modernizate în toată comuna ⬤ Copiii de la Grădinița din Tâncăbești pot rămâne și la program prelungit

Membrii Consiliului Local Snagov s-au reunit vinerea trecută, în ședință ordinară, pentru discutarea mai multor proiecte de hotărâri anunțate pe ordinea de zi, printre care și o nouă rectificare a bugetului pe anul în curs. Astfel, după aprobarea ordinii de zi a ședinței desfășurate în sistem hibrid, cu o parte dintre consilierii locali în online și o parte prezenți fizic în sală, și a procesului verbal întocmit după ședința anterioară de consiliu local, a avut loc alegerea președintelui de ședință (primul punct pe lista proiectelor de hotărâri), propunerea votată cu unanimitate de voturi fiind Mihaela Leuștean, consilier local.

 

A urmat votarea ”pentru” a proiectului de hotărâre privind însușirea măsurătorilor și întocmirea documentației cadastrale cu privire la imobilele străzi. ”Anul trecut, după cum știți, a fost o hotărâre de consiliu local prin care s-au trecut în administrarea CJ Ilfov un pachet de 15 străzi (Stejarului – asfaltată deja, Ștefăniță Vodă, Milcov, Ioan Vodă, Tismana, Intr. Tismana, Merilor – asfaltată deja, Intr. Merilor, Bradului – asfaltată deja, M. Eminescu, Învăț. N. Corjos, Nicopole, Ștefan cel Mare, Renașterii – din Vlădiceasca, urmează să fie finalizată), pentru modernizare prin asfaltare. S-au refăcut măsurătorile cadastrale și acum am introdus aceste date în anexa hotărârii”, a explicat primarul Mihai Anghel, adăugând că pentru realizarea oricărui obiectiv de interes public local sunt necesare documentații cadastrale și intabulări ale dreptului de proprietate.
Terenuri pentru stațiile de încărcare vehicule electrice
Proiectul de hotărâre privind dezmembrarea unor imobile aparținând domeniului public al comunei a primit, de asemenea, votul ”pentru”. Este vorba despre trecerea a două bunuri din domeniul public al Snagovului și administrarea CL Snagov în domeniul public al județului Ilfov și administrarea CJI, res­pectiv – Parcare Primărie (Șos. Ghermănești 49), teren de 36 mp și aceeași suprafață, locația ”Promenada” (str. Zambilelor), în vederea depunerii proiectului ”Instalații de încărcare vehicule electrice și hibrid plug-in în jud. Ilfov”, pentru finanțare la Administrația Fondului de Mediu. După construirea stațiilor, respectivele terenuri vor reveni în patrimoniul comunei Snagov.
Modernizarea altor 16 străzi
Următorul proiect de hotărâre a vizat aprobarea indicatorilor tehnico-economici cu privire la proiectul ”Modernizare drumuri de interes local în comuna Snagov”. Opt kilometri, 16 străzi, și o investiție comună a CL Snagov (10%) și CJI (90%), cu o valoare totală de 11.021.622,04 lei inclusiv TVA. Sunt incluse în proiect străzile Crizantemelor, Mesteacănului, Narciselor, Intr. Narciselor, Intr. Rândunica, Piatra Craiului, Podul Înalt, Vidin, Intr. Vidin, D. Cantemir, Ș. Cantacuzino, Voievod Menumorut, M. Sadoveanu, Arțarului, P. Ispirescu, Aleea Islaz. Documentul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Apoi, punctul 5 al ordinii de zi a modificat, cu acordul consilierilor locali, actul constitutiv al Societății de Salubrizare Snagov. ”Pe această societate s-a cumpărat de către vechea administrație mașina de gunoi. S-a cons­tatat că în actul cons­titutiv al societății nu exista codul CAEN pentru închirierea acestui utilaj și, de aceea, se impune modificarea acestui act, adăugând și alte coduri CAEN, ca să fim în regulă”, a explicat primarul.
Rectificare bugetară pozitivă
Proiectul de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local al comunei Snagov pe anul 2022, luna septembrie, a trecut de votul consilierilor locali, iar primarul comunei a explicat că este vorba despre ”o rectificare pozitivă, de la 33.598.809 lei, la 35.604.439 lei, atât la partea de venituri, cât și la partea de cheltuieli”. Prin rectificarea bugetului local cu 2.005.630 lei, s-au suplimentat cu 339.656 lei cheltuielile materiale de la capitolul ”Autorități publice și acțiuni externe” și s-au retras de la cheltuieli de capital 107.000 lei.
La capitolul ”Alte servicii publice generale” ­s-au retras 75.800 lei, cheltuieli materiale, iar la capitolul ”Tranzacții privind datoria publică și împrumuturi” s-au retras 100.000 lei. S-au suplimentat capitolele ”Învățământ”, cu 330.484 lei, ”Cultură, recreere și religie”, cu 17.500 lei, cheltuieli materiale și 276.000 lei, cheltuieli de capital, ”Asigurări și asistență socială”, cu 58.600 lei, ”Locuințe, servicii și dezvoltare publică”, cu 120.000 lei (aici se retrag de la cheltuieli de capital 25.000 lei), ”Protecția mediului”, cu 410.500 lei, cheltuieli materiale și s-au retras de la cheltuieli de capital – 120.000 lei și capitolul ”Transporturi” s-a suplimentat cu 150.000 lei, la cheltuieli materiale și cu 655.000 lei, la cheltuieli de capital. Capitolul ”Sănătate” s-a diminuat cu 164.310 lei, la cheltuieli materiale.
”Pe lista de investiții rectificată s-au mai introdus două poziții – gardul de la Tâncăbești, având solicitări de acolo să se monteze un gard la dispensar, iar la stadion am căutat o soluție pentru a face, din nou, o asociere, cu Federația Română de Fotbal – să ne ajute să facem tribuna, dar din păcate neexistând această posibilitate legală, vom încerca să o refacem noi. Acum, ea nu se poate utiliza, după cum știți, se poate prăbuși sub greutatea oamenilor, dacă am permite accesul acolo”, a explicat edilul, referindu-se și la ”terenul mic” sportiv, unde ”într-o săptămână – două” se termină lucrările, acum fiind în execuție montarea covorului sintetic, și va fi introdus în competiții.
În continuarea șe­dinței, a fost votat proiectul de hotărâre privind rectificarea contului extrabugetar de venituri și cheltuieli al comunei Snagov pe anul 2022. Este vorba despre o rectificare, de asemenea, pozitivă, de la 617.500 lei la 745.000 lei, atât la partea de venituri, cât și la cea de cheltuieli. ”Se rectifică bugetul local al sursei E (n.r. – salubrizare) cu 127.500 lei” – se precizează în raportul de specialitate atașat proiectului de hotărâre de consiliu. ”Din acești bani vor achiziționa pubele, pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, a explicat Mihai Anghel.
Înaintea punctului ”Diverse”, ultimul pe ordinea de zi, a fost votat proiectul de hotărâre privind aprobarea actualizării valorii contractului de execuție și a obiectivului de investiții ”Modernizare Str. Anatol Vieru”, din com. Snagov, satul Tâncăbești. Valoarea finală actualizată a contractului a fost stabilită la 1.124.330,33 lei. ”O stradă veche, unde finalizăm modernizarea și achităm lucrările. Ne batem să închidem toate lucrările începute, facem comisii peste comisii și găsim soluții. Azi am semnat documentele pentru ultimele trei străzi din comună, pe care au fost dispuse măsuri de închidere, mai avem de achitat bani, și tocmai asta vreau să înțeleagă toată lumea – ca să mergi mai departe, trebuie să achiți din urmă. Nu ne plângem, aceasta-i situația, mergem mai departe și, după ce CJI aprobă asocierea pe pachetul de străzi pe care l-am votat mai devreme, facem licitație pentru proiectare și execuție. Și, dacă nu vor exista contestații, dacă vremea ne permite, poate intrăm cu unele străzi chiar de anul acesta. O să le luam în funcție de suprafața necesară a fi asfaltată, iar pe cele mai micuțe le vom finaliza primele”, a mai spus edilul.
Prețul apei – condiționalitate pentru finanțarea proiectului major de apă și canalizare în localitățile din județ deservite de operatorul regional Apă Ilfov
Primarul comunei Snagov a explicat, din nou, problema majorării prețului la apă pentru populație. ”Fostul operator nu avea posibilitatea să acceseze fonduri europene. Și, mai știți că aveam Raportul Curții de Conturi, iar comuna Snagov a făcut toate diligențele legale să iasă din Apavol, să intre în ADIA Ilfov, să continue colaborarea cu acest operator regional, în  paralel am făcut rândul doi de clarificari pe Studiul de fezabilitate pentru apă și canalizare în comună, fiind acum în grafic și gata să obținem finanțarea. În momentul intrării la acest operator nou, care avea în derulare un proiect major cu fonduri europene, de peste 400 de milioane de euro, în alte 20 de localități din județ, ne-am aliniat prețului stabilit de acesta pentru toate localitățile din județ. Noi nu am fost membri de la început în ADIA Ilfov. Cine ne dădea nouă 350 de milioane de lei pentru apă și canal în toată comuna? Când vor începe investițiile, vor începe de acolo de unde trebuie! Important este să obținem finanțarea, să se facă licitația pentru proiectare și execuție și să pornească lucrările”, a spus acesta.
”Modificarea tarifelor are loc în contextul implementării proiectului major de investiții în infrastructura de apă și apă uzată realizat în cadrul POIM, proiect de care vor beneficia locuitorii din județul Ilfov. Proiectul este cofinanțat de UE, în cea mai mare parte, de la bugetul de stat, bugetul județean si bugetele locale, precum și din contribuția financiară a operatorului. Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a operatorului Apă Ilfov sau a autorităților locale beneficiare, ci este o condiționalitate pentru finantarea proiectului major în cadrul POIM. (…) Neaplicarea tarifelor în conformitate cu Strategia tarifară aprobată este prezentată ca o situație gravă de neîndeplinire a condiționalităților finanțării nerambursabile, consecința directă fiind rezilierea contractului de finanțare. Rezilierea contractului de finanțare înseamnă pierderea oportunităților de finanțare din fonduri UE și implicit a celor de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Ilfov”, a explicat, la rândul său, operatorul regional Apă Ilfov.
Grădinița din Tâncăbești are acum și opțiunea de program prelungit
Grădinița din Tâncănești, structură a Școlii Gim. ”Constantin Băicoianu”, care a funcționat doar cu program normal, funcționează din 19 septembrie a.c., cu 16 locuri la program prelungit. ”Am sesizat nevoia aceasta – de program prelungit – și în satul Tâncăbești, am făcut dotările necesare, inclusiv pentru spațiul cu program normal, și am așteptat Ordinul de ministrul, iar de luni, avem aici și program prelungit. Spațiul ne-a permis pentru dormitor doar 16 paturi. Puteam să optăm pentru paturi suprapuse, dar fiind vorba despre copii mici am preferat să evităm asta”, a explicat primarul Mihai Anghel.
La acest moment, nevoia de paturi pentru program prelungit este acoperită, fiind vorba despre 20 de copii înscriși aici, dintre care 11 la program prelungit.