Chitila Summer Art

Oraşul Chitila a găzduit – în perioada 11-16 august – prima tabără de pictură în aer liber, pe aleile Parcului Dendrologic şi pe malul râului Mangu, ocazie perfectă pentru cei care nu au văzut niciodată un pictor la lucru să stea prin preajmă.

10 pictori UAP

Organizată la iniţiativa primarului Emilian Oprea în parteneriat cu Patrimonia – Asociaţia Culturală pentru Educaţie Patrimonială, tabăra a reunit 10 pictori membri ai Uniunii Artiştilor Plastici şi absolvenţi ai Universităţii de Arte. Cum artistul plastic Ile Ştefi sau Ileana Ştefănescu (în buletin), reprezentanta fundaţiei Patrimonia locuieşte în Chitila, ceilalţi nouă pictori – Dragoş Bojin, Elena Dăscălescu, Eugen Raportoru, Mădălina Rizea, Cristina Dragomir, Lucian Gurău, Claudia Ion, Emilia Marinescu, Mariana Gabăr  – au venit în fiecare zi de la Bucureşti la Chitila cu un microbuz pus la dispoziţie de primăria Chitila.

«O experienţă unică»

Despre felul în care s-a desfăşurat tabăra de pictură, am aflat amănunte de la artistul plastic Ile Ştefi: “ Unul dintre criteriile pe baza cărora au fost invitaţi pictorii a fost acela al seriozităţii, pe lângă, desigur, talentul fiecăruia.  Pânzele şi culorile au fost puse la dispoziţie de primărie, Patrimonia a adus şevaletele şi fiecare dintre artişti a mai intervenit cu un ulei. În general s-a mers pe acrilic cu care se lucrează mai uşor. Tema a fost generică, “De la Brâncoveanu la arta modernă” şi  pe noi, artiştii, Brâncoveanu ne-a inspirat. O parte a artiştilor s-a folosit de această temă, altă parte nu au mers pe peisaj şi au luat din oraş ceea ce i-a interesat, păstrându-şi stilul. Prima zi am mers cu autobuzul prin oraş pentru a-l vizita, la biserică, prin mahalaua care nu mai există, am găsit 2-3 case vechi, la primărie. Am fost la Remat şi, avem o lucrare inspirată de acel loc, de exemplu. Apoi am fost în pădure, la paint-ball.  În facultate se merge foarte puţin pe peisaj şi, venind din atelier, pentru artiştii plastici este un mod interesant de a vedea lucrurile. Vii în aer liber şi observi dinamica peisajului. O lucrare va fi cumpărată de primărie iar restul sunt de vânzare. Impresii? Fiecare dintre cei invitaţi mi-a spus că a fost o experienţă unică.»

Primarul a oferit diplome de participare

În cadrul unei scurte ceremonii de acordare a diplomelor de participare, primarul Emilian Oprea a mulţumit tuturor celor care au răspuns invitaţiei şi dorinţei primăriei de  a aduce arta aproape de cetăţenii oraşului chitila. «Mă bucur că Uniunea Artiştilor Plastici a făcut un pas către noi şi sperăm ca tabăra de pictură să devină tradiţie la Chitila. Avem şi la scoala Ion Vişoiu un cerc de icoane pe sticlă unde copiii au obţinut multe premii. Vă aşteptăm şi în 2015.», a lansat invitația primarul Emilian Oprea, la finalul vernisajului din Parcul Dendrologic al orașului Chitila.