Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, nu trebuie confundat cu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov care este sărbătorit pe 27 octombrie. Moaştele sale sunt aşezate la loc de cinste în Catedrala Patriarhală şi, anual, la marele praznic sunt scose din biserică şi puse într-un baldachin, în curtea lăcaşului sfânt, spre închinarea pelerinilor. Minunile înfăptuite de-a lungul anilor în capitala ţării de către Cuviosul Dimitrie, i-au determinat pe credincioşi să-l considere Ocrotitorul Bucureştilor.    

Diacon Alexandru Gabriel Negoiță/
Parohia Sfântul Nicolae din Chiajna

Acesta s-a  născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul «imperiului» vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Iubind viața ascetică, se va retrage într-o peșteră. Nu știm cât timp s-a nevoit în această peșteră și nici când a trecut la cele veșnice. Tradiția spune că, înainte de a muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când o copilă care pătimea de duh necurat a avut o revelație: i s-a arătat Sfântul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: «Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui». Părinții au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom, și au găsit trupul neputrezit al sfântului între două pietre.

Viaţa ni se umple de bucurie dacă ne rugăm cu inima deschisă 

 

Moaștele Cuviosului Dimitrie au fost duse și așezate în biserica din Basarabi. Un domnitor al Țării Românești, al cărui nume nu este menționat, a plătit o sumă mare de bani pentru aducerea moaștelor Cuviosului Dimitrie în Bucureşti. Delegația nu a reușit să intre în acest oraș, deoarece caii nu au vrut să mai meargă. În această situație, membrii delegației au hotărât să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie. La sorți a căzut drumul spre Basarabi și astfel, moaştele au fost reaşezate în biserica din Basarabi. Au stat în acolo până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. Însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum și a mitropolitului Grigorie II al Ţării Românești, le-a dăruit poporului român. În iunie 1774, moaștele au fost așezate la loc de cinste în actuala Catedrală Patriarhală din București. De atunci şi până în present, de numele său sunt legate numeroase minuni. De la armonizarea unor relaţii conflictuale, până la vindecări miraculoase.