Ziua de joi, 26 octombrie, a fost prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii din comuna Afumați. Cu mic cu mare, aceștia au răspuns chemării clopotelor la rugăciune încă de la primele ore ale zilei. Copii, tineri și bătrâni însetați de credință s-au alăturat părintelui paroh Ionică Florin, la Sfânta Liturghie și la toate rânduielile bisericești prilejuite de cinstirea sfântului lor ocrotitor Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în biserica ce-i poartă numele.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 676

Pentru toate minunile prin care a schimbat viețile oamenilor în nevoie și pentru protecția spirituală pe care le-o asigură încă din cele mai vechi timpuri, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a rămas în inimile credincioșilor din Afumați care-l prăznuiesc an de an, în chip deosebit, în lăcașul de cult ce-i este închinat. Așa se face că și anul acesta, alături de părintele paroh care a săvârșit o slujbă foarte frumoasă, au fost foarte mulți credincioși veniți cu mare evlavie să aducă mulțumire, laudă și închinare sfântului care le călăuzește pașii spre împlinire, chiar și în cele mai dificile situații. Ca un bun părinte spiritual, preotul paroh Ionică Florin și-a întâmpinat rugătorii cu multă dragoste și surprize duhovnicești, în biserica înfrumusețată ca o mireasă care chema oamenii la sfințirea vieții. ”Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi! Sunt 83 de ani de când credincioșii din comuna Afumați îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Anul acesta, voluntarii Parohiei Afumați II s-au mobilizat pentru organizarea hramului, cât și pentru etichetarea manuală a circa 25.000 de sticle la 0,5 l cu Aghiasmă Mică ce au fost duse la Catedrala Patriarhală pentru pelerinajul în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor. Anul acesta s-au întâlnit pe Colina Bucuriei în Baldachinul Sfinților Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca, adusă de delegația Mitropoliei Veriei și Kampaniei prin Înaltpreasfințitul ­Pantelimon.

La Parohia Afumați II, în ziua de 26 octombrie, încă de dimineață, biserica era neîncăpătoare de credincioși, care cu mic cu mare au venit cu credință și evlavie pentru a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În prezența unui sobor de preoți și a unui cor psaltic a fost săvârșită Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, slujba parastasului pentru ctitorii care au ridicat biserica parohială între anii 1932-1940, iar la final, credincioșii au primit câte un pachet oferit de Primăria comunei Afumați, prin bunăvoința și evlavia primarului Gabriel Dumănică, totodată enoriaș al parohiei Afumați II. La final, în calitate de preot paroh, aduc mulțumiri domnului epitrop, membrilor Consiliului și Comitetului parohial, domnului primar Gabriel Dumănică și tuturor credincioșilor prezenți și împreună cu noi în rugăciunea adresată lui Dumnezeu, Maicii Domnului și sfinților lui Dumnezeu”, a spus părintele Ionică Florin, parohul Parohiei Afumați II.

O zi a bucuriei depline

Recunoscut pentru dragostea sa față de biserică și față de oamenii locului, primarul Gabriel Dumănică a fost, și de data aceasta, alături de credincioși, atât cu sufletul, cât și cu prezența fizică, înălțând rugăciuni la Ceruri pentru liniște și pace în țară, pentru ocrotirea, sănătatea și bunăstarea cetățenilor comunei.

”Hramul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este o mare sărbătoare atât în Parohia Afumați II, cât și în toată comuna. Sunt foarte mulți enoriași prezenți, nu numai cei de la parohia sărbătorită, ci și din întreaga localitate. A fost o slujbă deosebit de frumoasă, de care s-au bucurat numeroși credincioși, biserica fiind plină până la final. Un distins cor a înnobilat slujba, cu cântările sale interpretate impecabil. Pentru că suntem alături de biserică, de preoții și de credincioșii noștri, îi sprijinim după putințe. Anul acesta, am finalizat aleile secundare la cimitirul parohial, cele principale fiind realizate cu mulți ani în urmă. La fel, iluminatul aleilor, și împrejmuirea. Practic, s-au finalizat lucrările la cimitirul parohial. Anul viitor vom continua împrejmuirea cu latura din spate a cimitirului. Ne-am ocupat de înfrumusețarea spațiului bisericii. Cât privește hramul de astăzi, împreună cu părintele paroh Ionică Florin, cu preotul Nicola Alexandru, cu preotul Alexandru Cristian, ne-am asigurat ca această zi să fie de mare sărbătoare. La final, toți credincioșii care au asistat la rânduielile bisericești, au primit din partea Primăriei Afumați și a sponsorilor, pachete cu alimente tradiționale. Am pregătit aproximativ 300 de pachete. Le mulțumim pe această cale sponsorilor, care au contribuit la sporirea bucuriei hramului pentru toți credincioșii. Biserica parohiei Afumați II are așezat la loc de cinste, spre închinarea enoriașilor, un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, mare făcător de minuni și vindecător de boli, adus aici în anul 2019”, ne-a spus Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumați.

Cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local,

Afumățenii au fost în pelerinaj la moaștele Preacuvioasei Parascheva, de la Iași

Comuna Afumați este locul unde candela credinței nu se stinge niciodată. Bisericile de aici sunt locurile în care fiecare creștin poate veni pentru a-și găsi odihna și liniștea sufletului. De altfel, comunitatea creștină de la Afumați are mare evlavie pentru mulți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre. De exemplu, anul acesta, la marele  praznic închinat Preacuvioasei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, cu sprijinul primarului Gabriel Dumănică, al Primăriei și Consiliului Local Afumați, și al preoților parohi, credincioșii comunei au avut posibilitatea de a se ruga și de a aduce slavă și mulțumire Sfintei Parascheva, chiar la racla cu cinstitele sale moaște care sunt adăpostite în sânul Catedralei Mitropolitane din Iași. Edilul, ajutat de autoritățile locale și alți oameni cu suflet mare, au asigurat transportul și toate cele necesare pentru pelerinajul de la Iași, organizat cu ocazia hramului Preacuvioasei Parascheva. ”Am dus în pelerinaj peste 300 de afumățeni care au fost să se închine la sfintele moaște, recunoscute pentru puterea lor protectoare și tămăduitoare. A fost o acțiune pe sufletul credincioșilor noștri, dovadă că au mers în număr mare și s-au arătat extrem de încântați. Acolo, la Catedrala Mitropolitană de la Iași, enoriașii noștri au fost așteptați de înalte fețe bisericești și totul a decurs foarte bine. Noi, Primăria Afumați și Consiliul Local Afumați, împreună cu sponsorii, le-am oferit pelerinilor afumățeni apă, mâncare și tot ce au avut nevoie pentru buna desfășurare a acestui pelerinaj. Având în vedere succesul de anul acesta și din anii trecuți, ne propunem ca împreună cu preoții comunei – Ionică Florin, Alexandru Cristian, Nicola Alexandru, Stoian Petru și Stavriu Cristian să mergem și să ducem oamenii în pelerinaj și în anii următori”, ne-a mai spus primarul Gabriel Dumănică.