Clinceni, vineri, 6 decembrie. Personaj real în istoria Bisericii Ortodoxe, devenit în timp simbol al bunătății sufletului, Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul comunității creștine din Clinceni, a fost prăznuit cu iubire, bucurie și speranță în lăcașele de cult.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 480, ediția print

Ziua Sfântului Nicolae a fost, așadar, o zi cu totul specială, de rugăciune și binecuvântare la Clinceni. Aproape din zorii zilei, toată creștinătatea locului s-a unit în rugăciune și în cântare, în așezămintele sacre, închinate acestui sfânt, mare făcător de minuni al lumii, care este protectorul localnicilor din timpuri străvechi. La Parohia Slobozia, în ziua praznicului Sfântului Nicolae, părintele paroh Paul Tudor și alți slujitori ai Domnului au adus cele mai frumoase daruri creștinești credincioșilor din sat, care au luat parte la slujba de hram. După tradiție, preoții din localitate și din parohiile învecinate s-au rugat ore bune pentru credincioșii lăcașului sfânt, i-au binecuvântat și le-au sfințit bucatele aduse cu multă dragoste la biserică. Prin frumoasele colinde străvechi și minunatele cântări bisericești care au răsunat neîncetat, clericii ­l-au cinstit în chip deosebit pe Sfântul Ierarh Nicolae, care îi apără de rău și-i ajută la vreme de necaz. O slujbă profundă, înălțătoare, a adus lumină și a săltat sufletele enoriașilor către iubirea Divină.

“Hramul Sfântului Nico­lae este un eveniment deosebit de important pentru noi, pentru că sfântul este ocrotitorul parohiei noastre și a tuturor celor care locuiesc aici și sunt arondați parohiei noastre. De aceea, în fiecare an ne străduim să sărbătorim cât mai amplu și mai frumos. Sfântul Nicolae știm că este un mare dăruitor și ne dăruiește pace, liniște, înțelegere, îngăduință și ajută întotdeauna parohia noastră. Îi mulțumim pentru toate binecuvântările pe care ni le dă. Îi mulțumim Sfântului nostru ocrotitor că față de alte zone ale țării suntem întotdeauna protejați de el. În alte localități din țară sunt inundații, alunecări de teren sau alte calamități, dar noi suntem și am fost întotdeauna protejați. Marele Ierarh Nicolae este iubit de toată comunitatea noastră, el fiind ocrotitorul a trei parohii din cinci câte există în comuna Clinceni. De la el avem de învățat chipul acesta al bunătății, al răbdării și curajul mărturisirii credinței. Deși, a trecut demult la Domnul, a rămas viu prin mulțimea de copii care-i poartă numele și prin multele biserici care îl au ca ocrotitor. Iar la cârma bisericii este  Iisus Hristos și nu trebuie să ne fie teamă să ne mărturisim credința în El. Biserica a fost, este și va fi parte integrantă a poporului român. Să nu uităm că biserica a fost luminătoarea culturii”, ne-a spus părintele Paul Tudor, parohul Parohiei Slobozia.