Alunițele sunt asociate frecvent cu temutul cancer de piele, astfel că mulți părinți se îngrijorează atunci când cele de pe corpul celui mic prezintă modificări de dimensiune sau altele noi își fac apariția. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că alunițele la copii prezintă riscuri doar în cazuri foarte rare, fiind un lucru natural ca anumite modificări să fie observate pe măsură ce copilul se dezvoltă.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 613, ediția print
Finalul sezonului cald este ideal pentru programarea unei vizite la dermatolog pentru mezinul familiei. Asta pentru că expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete din timpul verii poate cauza modificări la nivelul pielii. În general, alunițele trec printr-un ciclu de schimbare treptată pe durata a aproximativ 50 de ani. “În mod obișnuit, în momentul apariției ele sunt plate și asemănătoare cu pistruii, după care se lărgesc în timp, devin mai întunecate în timpul adolescenței, în timpul sarcinii și la expunerea la soare. Unele dintre ele dezvoltă fire de păr, iar altele devin mai înălțate și mai deschise la culoare”, explică medicul specialist.
Tipuri de alunițe la copii
Alunițele la copii pot fi prezente încă de la naștere, în cazul acesta fiind numite nevi congenitali. Foarte frecvent ele se dezvoltă în primele luni de viață, atunci când celule pigmentare sau melanocitele migrează în suprafață în cazul nevilor congenitali apăruți după naștere sau în primii ani în cazul alunițelor dobândite. Există alunițe și moștenite genetic, numite nevi melanocitari congenitali. Ele pot varia ca mărimi de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri. “Apariția alunițelor este greu de evitat la cei mici deoarece majoritatea sunt determinate genetic. Nu este neobișnuit nici ca alunițele să apară și mai târziu, în copilărie și adolescență. Mai târziu în viață ele pot fi dobândite ca urmare a alterării melanocitelor normale produse de razele ultraviolete, dar în același timp și pielea deschisă la culoare și istoricul familial de alunițe predispun la dezvoltarea lor”, explică dr. Laurențiu Vlădău.
Care sunt riscurile la această vârstă
Medicii specialiști spun că alunițele la copii sunt foarte rar periculoase. “Cazurile de melanom dezvoltat din alunițe pre existente la vârstă fragedă sunt excepționale. Este normal ca alunițele să își mărească diametrul odată cu creșterea în vârstă până la pragul de 16-18 ani. Cu toate acestea, modificările de formă, culoare, apariția neregularităților de suprafață ar trebuie evaluate de medicul dermatolog clinic și prin dermatoscopie”, mai spune specialistul.
Hainele din bumbac sunt cele mai potrivite în această perioadă
Chiar dacă soarele încă mai încălzește cu putere, nu te hazarda să lași copilul să stea în soare îmbrăcat în maieu și pantaloni scurți. Dă-i o bluziță cu mâneci lungi și largi, bermude care să-i acopere picioarele până peste genunchi și acoperă-i capul cu pălărie cu boruri largi. Este imperios necesar ca pantalonii și bluzele de pe el să fie cât mai lungi și mai largi ca să-i acopere o porțiune cât mai mare a corpului, dar care să permită și o bună aerisire a pielii. Alege numai hainele confecționate din bumbac și în culori cât mai deschise care nu conservă căldura. Articolele vestimentare care iau contact direct cu pielea lui fină, nu trebuie să aibă căptușeală pentru că transpiră și se irită. Este important să-i aplici și o cremă fotoprotectoare. Pe zonele rămase neacoperite e indicat să-i aplici o cremă cu factor de protecţie potrivită cum ar fi laptele de protecție SPF 50+ sau 30, extrem de prietenos și cu pielea bebelușilor. Pentru pielea lui delicată, e bine să folosești produse de calitate pe bază de aloe vera, vitamina E care oferă o protecție foarte ridicată și care sunt în concordanţă cu noile reglementări impuse de Uniunea Europeană. Evită produsele care conțin coloranți, parfum sau agenți sintetici pentru că există riscul de a face alergie la substanțele din compoziția produselor. Este important să alegi doar cremele care sunt special concepute pentru copii și corespund nevoilor pielii lor subțiri și delicate. Și evident, care sunt testate clinic și dermatologic.
Cum protejăm și cum monitorizăm alunițele celor mici
Pielea bebelușilor este foarte permeabilă, astfel că este recomandată evitarea cremelor de fotoprotecție chimice înainte de șase luni. Până la această vârstă cei mici pot fi protejați de razele solare prin metode fizice, cum ar fi pălării cu boruri largi, îmbrăcăminte adecvată, evitarea expunerii la soare între orele 11-16 și folosirea de umbrele atunci când petrecem mai mult timp afară, în special în zilele cu temperaturi ridicate. “O monitorizare digitală a alunițelor poate fi începută la orice vârstă, mai ales în cazul copiilor cu multe alunițe. Metodele complet automatizate sunt mai puțin fiabile din cauză că, de multe ori alunițele își pot mări diametrul de la un control la altul. Medicul dermatolog poate distinge însă, cu ușurință modificările normale de cele suspecte”, spune dr. Laurențiu Vlădău. Pentru siguranța celui mic, este recomandată o vizită anuală la medicul dermatolog în cazul în care acesta are mai mult de 25 de alunițe sau prezintă istoric familial de melanom sau alt tip de cancer. Pot fi necesare vizite mai frecvente, dacă există mai mult de 50 de alunițe, un istoric de alunițe anormale sau un sindrom genetic sau imunologic.
Controalele regulate și protecția solară sunt esențiale
În ceea ce privește alte tipuri de cancer de piele, atât carcinomul bazocelular (BCC), cât și carcinoamele cu celule scuamoase sunt foarte rare la copii și apar în mod obișnuit numai la pacienții cu sindroame genetice. Protocolul de prevenire este același – controale regulate ale pielii și protecție solară tot timpul anului.