O nouă mare sărbătoare umple inimile credincioșilor ortodocși de bucurie și sufletele de liniște. Este vorba despre praznicul închinat Sfinților Constantin și Elena, împărații care au apărat și promovat creștinismul și Sfânta Cruce, de sâmbătă, 21 mai.
Generații întregi au fost și sunt iubitori de dreaptă credință și evlavie, datorită Sfinților Împărați Constantin și Elena. Ei sunt cei care au mărturisit cu îndrăzneală credința lor neezitantă în Dumnezeu și au adus recunoașterea creștinismului în Imperiul Roman. Împreună l-au cinstit pe Hristos, Mântuitorul lumii, au protejat cuvântul Său și l-au dus mai departe, unind omenirea în rugăciune. Marea sărbătoare amintește de taina și puterea Sfintei Cruci, semnul cel mai de preț al religiei creștine.
Ei au fost primii împărați creștini
Constantin s-a născut în jurul anului 274 în Naissus, o localitate din ținutul Serbiei de astăzi. El a fost fiul Hellenei și al lui Constanțius, oameni cu dreaptă credință care i-au insuflat spiritul creștinesc. El a ajuns la cârma Imperiului Roman la o vârstă foarte tânără, puțin peste 30 de ani. A devenit suveran al imperiului după ce i-a înfrânt în luptă pe Maxențiu și Licinius, reușind astfel, să aducă spre dreapta credință milioane de oameni. Constantin I, recunoscut și sub numele de Constantin cel Mare a luat primele măsuri pentru protecția creștinilor. Datorită lui, a fost înlăturată pedeapsa cu moartea și s-a renunțat la persecuțiile și confiscarea bunurilor celor ce trăiau în credința învățăturilor lui Hristos. Constantin și maica sa, Elena, au fost primii împărați creștini ai lumii.
Sfântul Constantin a biruit prin Crucea lui Hristos…
Scrierile bisericești ne relatează o adevărată minune la care acesta a fost părtaș în vremea dinaintea suveranității sale. În ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui pe care scria: “prin acest semn vei birui”. Noaptea, Mântuitorul Iisus Hristos i-a apărut în vis cerându-i să pună semnul Sfintei Cruci pe steagurile soldaților. Îndeplinind porunca primită de la Dumnezeu Fiul a biruit în lupta cu Maxențiu. De numele lui sunt legate numeroase binefaceri asupra credincioșilor. Dar cea mai mare realizare a Sfântului Constantin este Edictul de la Milano din anul 313 când datorită luim creștinismul a fost recunoscut de întreg Imperiul Roman. Ulterior, a scutit Biserica de taxe și impozite, i-a acordat dreptul de a primi donații și le-a oferit episcopilor posibilitatea de a-i judeca pe cei ce nu acceptau să fie judecați după legile statului. Tot el a oprit prigonirea asupra creștinilor. A înlăturat pedepsele prin răstignire, arderea cu fierul roșu, zdrobirea picioarelor ș.a.m.d. Constantin a fost primul care a convocat un Sinod ecumenic, cel de la Niceea în anul 325, unde a fost adoptată formula că Fiul lui Dumnezeu este de o ființă cu Tatăl. Tot atunci a fost fixată data Sfintelor Paște (prima duminică după lună plină, după echinocțiul de primăvară), au fost alcătuite primele șapte articole ale Crezului, simbolul credinței și s-au dat 20 de canoane care stabilesc disciplina bisericească. A murit în anul 337 la Nicomidia, la scurt timp după ce a fost botezat de episcopul Eusebiu de Nicomidia.
…iar mama sa, Elena, a găsit Crucea Mântuitorului
Așadar, Sfinții Constantin și Elena au adus libertatea religioasă și au întemeiat demintatea umană. Despre Flavia Iulia Helena, mama lui Constantin se știe că s-a născut la Bytinia, o provincie romană. A fost întotdeauna alături de fiul său reușind așadar, împreună să protejeze creștinismul. Împărăteasa Elena a văzut locurile sfinte despre care se vorbește în Evanghelie. Ei îi revine și meritul descoperirii Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Tot ea a zidit și Biserica de la Mormântul Sfânt, Biserica de la Bethleem, pe cea din Nazareth și multe alte așezăminte sfinte. S-a stins din viață la vârsta de 65 de ani, pe 21 mai, în anul 337.
Să le urmăm modelul de viață creștină!
Să urmăm modelul de viață creștină al Sfinților Împărați Constantin și Elena, de hărnicie, modestie și înțelepciune și să ne rugăm lor, cu dreaptă credință pentru ocrotirea noastră, pentru o viață mai bună, pentru liniștea sufletească și pacea întregii lumi! Căci ei strălucesc în Ceruri mai mult decât soarele și sunt rugători mari către Dumnezeu.
Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros “La mulți ani!”, sănătate și bucurii, tuturor celor ce-și sărbătoresc onomastica în sâmbăta Sfinților Împărați Constantin și Elena!