Incertitudini la startul Ligii a II-a

Criza financiară în care se zbat multe dintre echipele de fotbal românești creează dificultăți majore în organizarea competițiilor interne. Lipsa banilor produce adevărate drame. Cluburi de tradiție, vezi Rapidul sau Petrolul, dispar peste noapte din cauza managementului defectuos, sau din alte cauze, mai puțin „ortodoxe”. În aceste condiții, valoarea competițiilor interne scade vertiginos, iar fotbalul românesc riscă să se ducă de râpă.

Un exemplu în acest sens este și situația din Liga a II-a. Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu se cunoștea componența și numărul exact al echipelor participante la  campionatul din liga secundă. Această problemă urma să fie rezolvată de Comitetul Executiv al FRF în cursul zilei de luni, după închiderea ediției.

 

Douăzeci de echipe în viitorul campionat?

În cadrul ultimului Comitet Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, care a avut loc pe 22 iulie, membrii acestuia au decis să le acorde celor 24 de echipe care s-au înscris în noul sezon al Ligii 2 un nou termen în care se pot răzgândi și să treacă în Liga 3, acolo unde cheltuielile ar fi mai mici. Noul termen a expirat pe 27 iulie, însă doar o echipă a decis să renunţe la locul de Liga 2, iar alta a trimis o intenţie și a cerut alte câteva zile de gândire. Farul Constanţa a fost echipa care a decis să se înscrie în noul sezon al Ligii 3, în timp ce SC Bacău își pune speranţa în negocierile de la finalul acestei săptămâni, altfel urmând a renunţa și ea la Liga 2. În rest, dintre Șoimii Pâncota, ACS Berceni, FCM Baia Mare, FC Brașov, Unirea Tărlungeni și Metalul Reșiţa, cluburi cu probleme financiare, niciuna nu a dat înapoi. În acestă nouă situaţie, din cele 24 de cluburi care au solicitat până pe 15 iulie, termenul limită de înscriere în campionat, să participe în Liga 2 au mai rămas doar 22 de solicitări, posibil 21. ACS Poli Timișoara a fost primită în Liga 1, Farul Constanţa a trecut la Liga 3, același lucru fiind posibil și în cazul echipei SC Bacău.

 

„Mișcări de trupe”, în liga secundă

 

Sunt și o serie de echipe care își vor schimba reședința. Astfel Metalul se va muta la Reșița, Târlungeni merge la Ștefănești, iar ACS Berceni va juca la malul mării, sub denumirea de ACS Suporter Club Constanţa, pentru că nu mai poate juca la Berceni deoarece le-a expirat contractul de folosire a bazei și Consiliul Local a anunţat că nu va încheia un nou contract și nu pot folosi baza sportivă.  Totodată, FCM Baia Mare a anulat excluderea și dorește să continue în Liga II. Singurele necunoscute sunt despre Șoimii Pâncota și SC Bacău. „Cred că vor fi 20 de echipe în noul sezon. De amânat nu se mai amână”, a tras concluzia Auraș Brașoveanu, membru reprezentant al cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv. Deși, în acest moment, 22 de cluburi cer să joace în Liga 2, doar 19 dintre ele au și acest drept oficial. Din județul Ilfov, sunt tot trei echipe, deși Berceniul s-a mutat la Constanța, care au dreptul oficial să joace în Liga 2 și au depus cerere în acest scop: FC Academica Clinceni, CS Balotești, CS Afumaţi. Noul campionat al Ligii 2, ediţia 2016/2017, va avea startul pe 6 august.