Lansarea la Brăneşti a cărţii „Masca” a profesorului Nică D. Lupu a prilejuit o frumoasă readucere aminte a momentului extraordinar pe care îl constituie „Ziua Cucilor”. Au fost în sală invitaţi aleşi: etnograful de renume Doina Işfănoni, Margareta Labiş, sora poetului Nicolae Labiş şi din partea Editurii Betta la care a fost publicat romanul, criticul Aureliu Goci şi scriitorul Emil Lungeanu. Nu în ultimul rând, tipărirea şi lansarea cărţii fiind sprijinite de primărie, alături de profesorul Lupu a fost prezentă şi Camelia Petrache de la Primăria Brăneşti.
Publicat în vara lui 2013, romanul „Masca” nu a avut până acum o lansare oficială, motiv pentru care la Casa Corpului Didactic din Brăneşti în prezenţa directorului CCD, Florin Petrescu, a inspectorului şcolar Cristina Ghiţă, a profesorului Marius Sebe, a bibliotecarei Horiana Petrescu de la CCD, a soţiei profesorului Lupu şi a unei numeroase asistenţe formată din elevi şi prieteni, autorul a prezentat tuturor cartea, atât de specială prin conţinut şi titlu.
Profesorul Nică D. Lupu
Seniorul profesorilor din Brăneşti, profesorul Nică D. Lupu a fost fondatorul şi directorul Casei Corpului Didactic Ilfov, promotorul culturii în Brăneşti şi, mai ales, dascălul atâtor generaţii de elevi dintre care unii i-au devenit, ulterior, colegi la Casa Corpului Didactic. Adevărată enciclopedie, profesorul Lupu poate povesti oricui zile întregi (dacă e nevoie) despre şcoală, tradiţie şi cuci, contribuind la transmiterea Tradiţiei în ceea ce privesc valorile tradiţionale ale satului şi ale Brăneştiului, în mod special.
Exprimându-şi bucuria de a găzdui un asemenea eveniment cultural, directorul CCD Ilfov Florin Petrescu a spus că profesorul Nică D. Lupu „…s-a aplecat de ani de zile, cu pasiune, asupra Brăneştiului atât din punct de vedere istoric, cât şi cultural. După prima carte dedicată experienţei de profesor au urmat alte cărţi dedicate spiritualităţii iar astăzi, dl. Lupu ne prezintă o altă mărturie literară inspirată din tradiţia folclorică a Brăneştiului. Un obicei original şi spectaculos pentru zona de câmpie.”
Primăria Brăneşti – cel mai mare efort
Pofesorul Nică D. Lupu a mulţumit asistenţei pentru că, spune domnia sa, „v-aţi rupt din timp pentru a veni în această seară alături de mine. Fără sprijinul CCD, al Horianei Petrescu care s-a ocupat de tehnoredactare şi al altora din Casă, această carte nu ar fi putut apărea. Totuşi, nu pot să trec peste cel mai mare efort pe care l-au făcut primăria şi consiliul local, datorită primarului Nicu Cismaru. Nu vă spun foarte multe despre carte, ci doar vreau să subliniez că am lucrat foarte mult cu Marius Sebe iar o parte a imaginilor din carte îi aparţin. Pentru că primarul nostru a fost şi este într-o perioadă încărcată la primărie, Nicu Cismaru mi l-a dat drept ajutor şi pavăză pe consilierul Toma care, zilnic, m-a ajutat. Directoarele liceului silvic mi-au fost alături, ca şi Editura Betta. Tuturor le mulţumesc
„Posibilitatea de a lucra alături de profesorul Lupu a fost pentru mine o mare onoare”, a spus profesorul Marius Sebe care, după ce a citit cartea a încercat să identifice după fotografiile luate în timpul sărbătorii, toate personajele din carte. Deşi acţiunea romanului de ficţiune „Masca” este inspirată din realitate, căutarea în sens invers a realităţii pe care a făcut-o profesorul Sebe a dat, mai ales elevilor din sală, o nouă direcţie spre un alt fel de a citi şi a interpreta personajele oricărei cărţi.
Tradiţia e ca un copac
Imaginaţi-vă, dragi cititori, tradiţia ca fiind un copac pe care îl plantăm în curtea noastră şi pe care îl udăm pentru a rodi. Rădăcinile oricăruia dintre dvs. sunt legate de tradiţie, de tot ceea ce se trasmite din generaţie în generaţie pentru ca fiinţa, aşa cum este ea, să se aşeze într-o matcă. Profesorul Lupu udă copacul tradiţiei cu slove căci aceasta este apa din fântâna domniei sale. Romanul, care este de dragoste, se găseşte la Casa Corpului Didactic din Ilfov şi vă îndemn să faceţi un drum până la Brăneşti să-l luaţi. E gratuit. Altfel? Aşa cum scrie profesorul Lupu în romanul „Regina nopţii”: „Pentru cer şi pâmânt, pentru apă şi foc, pentru prietenii dragi, sănătate şi noroc!”.
Foto: Andrei Dumitru