Începând cu data de 1 martie 2016, la conducerea societății comerciale care se ocupă cu distribuirea apei potabile în orașul Măgurele a fost numit un administrator nou, în persoana lui Benone Soare. Învestirea acestuia în această funcție a fost făcută că urmare a demisiei fostului administrator, Adrian Păun.

Situația a generat oarece controverse și critici din partea unor locuitori ai orașului, pe rețelele de socializare. Au fost colportate o serie de afirmații și neadevăruri, care au generat o anumită stare de tensiune, la nivel local. Pentru a afla cum stau lucrurile în realitate, ne-am deplasat la obiectivul aflat în discuție, adică la stația de apă. Aici am stat de vorbă cu noul administrator, Benone Soare.

 

Scurt istoric

Stația de tratare a apei din Măgurele a fost înființată la începutul anilor 70. Ea alimenta întreaga platformă de cercetare din localitate, precum și blocurile și gospodăriile existente la acea vreme. După 1990, stația a fost luată în concesiune de SC Vital Gaz, până prin 2009, când societatea respectivă a renunțat la administrarea acesteia. În acel an, Consiliul local hotărăște înființarea SC „Distribuție Apă Canal”, al cărui asociat unic devine. În 2016, la serviciile societății de apă și canal, alcătuită din stația de tratare a apei și stația de epurare, sunt abonate 411 gospodării, 56 de asociații de proprietari, 60 de agenți economici, 17 instituții publice, în total 544 de branșamente. Pe partea de canalizare, sunt abonate 233 de gospodării și 94 de asociații de proprietari, precum și 17 instituții publice, cărora li se adaugă 53 de agenți economici, în total 597 de branșamente.

 

Cine este Benone Soare

Numirea în funcția de administrator al societății Apă și Canal Măgurele a lui Benone Soare a fost făcută de asociatul unic, adică de Consiliul local al orașului. El a mai lucrat aici, în perioada 1997-1998, în funcția de inginer rețele electrice.

Sarcina noului administrator este să asigure interimatul și continuitatea sistemului pentru o perioadă de 4 luni și să reorganizeze societatea conform prevederilor OUG 109/2011, urmând ca la sfârșitul acestei perioade să fie organizat un concurs pentru ocuparea postului de director. În ciuda a ceea ce se vehiculează online, am aflat că Benone Soare este subinginer, absolvent al Facultății de Electronică. De-a lungul carierei, a fost, printre altele, șef serviciu aprovizionare la Societatea Nuclear Vacuum, șef formație service și punere în funcționare instalații de nitrurare, tot la Nuclear Vacuum și timp de 4 ani a fost membru în consiliul de administrație al aceleiași societăți, ceea ce atestă o experiență adecvată în managementul și administrarea unei societăți.

Benone Soare ne‑a mai spus că este decis ca în perioada interimatului său să asigure funcționarea în cele mai bune condiții a stației de apă și a celei de epurare. Totodată, am aflat că, în calitate de membru ADIA, Măgurele este cuprins în Masterplanul II Apă și Canal, pentru extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canal, proiect care beneficiază de o alocare de 20 de milioane de euro, din fonduri europene. De asemenea, odată cu demararea acestui proiect, întreaga structură din domeniu va intra în administrarea SC APĂ CANAL Ilfov.