77 de trupe de copii s-au întâlnit la Otopeni să danseze ca niște adevăraţi profesioniști.
Pasiunea pentru dans a învins gerul cumplit de afară, astfel că sâmbătă, 21 ianuarie, zeci de copii, părinți, bunici și profesori au invadat cu voie bună și emoții pozitive Centrul Cultural “Ion Manu“, din Otopeni, pentru a participa la cea de-a cincea ediție a festivalului interjudeţean de dans „Euro Dance”. Ca în fiecare an, concursul de dans a fost organizat de Liceul teoretic “Traian Lalescu”, din Brăneşti, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, Primăria și consiliul local Brăneşti, Casa Corpului Didactic Ilfov, Asociaţia de părinţi “Traian Lalescu” și Liceul teoretic “Ioan Petruș“, din Otopeni.
La concurs s-au înscris nu mai puţin de 77 de trupe din localitățile ilfovene 1 Decembrie, Otopeni, Brănești, Cernica, Pantelimon, Voluntari, Buftea, dar și din Bucureşti și județele Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Călărași, Galați, Teleorman, Buzău, Ialomița, Brăila. Sponsorii festivalului au fost: Euro Education Federation, Asociaţia de părinţi “Traian Lalescu“, Depurtat.ro. Din echipa de proiect au făcut parte prof. Dumitru – Dan Nicolau, în calitate de președinte al juriului, prof. Daniel Duțoiu, profesorul Andrei Galbenu — prezentator al festivalului și prof. Rodica Crivăț în calitate de coordonator al festivalului, dar și profesorii Maria Nicolau, Oana Galbenu, Alina Talapan, Nicoleta Bălăceanu, bibliotecar Doina Gane, Alexandra Ciontolac – președintele Consiliului elevilor din Liceul Teoretic “Traian Lalescu“ și 27 de voluntari.
Juriul a fost compus din: Valentina Oprea, Diana Radu, Liliana Comana, Maricela Alexa, Cornel Gănescu, Laurențiu Burtan, Corvin Constantinescu și Dumitru Dan Nicolau – președinte al juriului, fără drept de vot.
Ca de fiecare dată, Jurnalul de Ilfov a fost partener media al frumosului eveniment, care a umplut sala de spectacole până la refuz.
Concursul a fost structurat pe trei categorii de vârstă, respectiv 6-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani, iar trupele înscrise au participat la secţiunile de dans popular, dans modern, dans de caracter şi majorete. Nici nu am simțit când a trecut timpul pentru că am vizionat un adevărat maraton al talentelor, în care am admirat adevărați profesioniști ai scenei, care au demonstrat că știu să facă spectacol, îmbrăcați în costume ce pot rivaliza cu garderoba oricărui spectacol de elită. Iar pentru aceasta, cu siguranță, trebuie felicitați părinții, cei care de regulă se implică financiar și asigură din umbră succesul micilor artiști. Am privit fascinați cum acești copii minunați dansează hore, sârbe româneşti, Ciuleandra, Călușarii, etno stilizat, hip-hop, latino, dansuri ţigăneşti şi de inspiraţie germană, dansuri orientale, dansuri rusești, dansuri de societate și balet. Entuziasmul și talentul copiilor a fost susținut de publicul care a aplaudat, a chiuit și a dansat în sală pe tot parcursul programului. Emoțiile nu au lipsit, așa cum îi stă bine unui eveniment de amploare, s-a mai stricat banda și ansamblul folcloric Spicul a avut neșansa de a avea muzica nesincronizată, iar în trupa Muguri de primăvară, o micuță dansatoare și-a pierdut pantoful în timpul dansului. Reacțiile copiilor, sincronizarea mișcărilor și stăpânirea de sine, au dus programul la bun sfârșit, iar copiii au dovedit astfel că sunt adevărați profesioniști ai scenei, știu să se descurce cu bine în orice împrejurare, făcând cinste comunităților pe care le reprezintă și instructorilor care îi îndrumă.
S-au dat multe premii I, II și III, cât și mențiuni și, cum era de așteptat, s-a aplaudat frenetic.
Premiul special al juriului a fost atribuit trupelor: Fuiorul, din Asociația “Astăzi pentru viitor“, Ialomița, în parteneriat cu Palatul Copiilor Slobozia, jud. Ialomița, la categoria dans popular 11-14 ani, trupa Sânzienele, de la Casa de Cultură “Dumitru Stanciu“, Găești la categoria dans popular 15 – 18 ani și trupa Spicul, de la Școala Gimnazială Siliștea, din județul Brăila, la categoria dans popular 11 – 14 ani.
Trofeele Euro Dance au fost acordate trupei Performance, pentru dans modern 11 – 14 ani și Amsamblului Perinița, de la Casa de Cultură “Ion Manu“, Otopeni, categoria 15-18 ani, dans popular.