Orașul Buftea a fost recent epicentrul manifestărilor ecvestre din România, găzduind un concurs naţional și internațional de anduranță, fascinant și plin de rafinament specific acestui sport nobil.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 468, ediția print

Clubul Sportiv Shagya, împreună cu Primăria orașului Buftea și Consiliul Județean Ilfov, au organizat, pe 7 septembrie, Cupa Shagya, ediția a VI-a, însemnând două competiții: Concursul Național de Anduranță Ecvestră și Cam­pionatul Internațional de Anduranță Ecvestră. Concursul a fost organizat sub egida Federației Ecvestre Internaționale și a Federației Ecvestre Române, având ca probe: Concurs Internațional (CEI1*, CEI2*, CEI3*) – Distanțe -160 km, 120 km și 90 km și Campionatul Național de Anduranță Ecvestră – Distanțe – 80 km, 60 km, 40 km, 30 km.

Evenimentul a avut loc, într-o organizare de excepție, lângă Centrul Național de Fotbal Buftea. Accesul pentru public a fost liber și s-a putut face începând cu ora 7.00 dimineața, la sărbătoarea regăsirii minunatei relații om-cal-natură, pentru toate vârstele, cu multă energie pozitivă, dar și mai multă adrenalină. S-au prezentat la start cai și călăreți dornici  se autodepășească, într-o competiție de renume, monitorizată de cei mai renumiți arbitri din Europa, oganizată sub egida Federației Ecvestre Internaționale și a Federației Ecvestre Române. Spectatorii au admirat nu doar frumuseţea cailor înscrişi în competiţie, ci şi eleganţa şi aptitudinile celor care îi călăresc.

Organizare specială pentru un concurs foarte strict

Amenajarea spaţiului competiţional, organizarea concursului, care nu este deloc uşoară la un eveniment de o asemenea amploare, cu participanţi din țară și din străinătate, cu exemplare extrem de valoroase, precum şi oferirea de premii atractive au fost posibile nu doar datorită entuziasmului iubitorilor și  proprietarilor de cai, ci şi datorită sponsorilor. Aşa se face că, s-au putut oferi numeroase premii cu o valoare totală de circa 5.000 de euro, cupe, diplome și plachete.

”Ca primar al orașului Buftea, am făcut tot ce mi-a stat în putiință la această competiție pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării unui eveniment cu o pre­tenție extraordinară, mai ales că avem concurenți internaționali. M-am bucurat că organizatorul, Shagya România, și-a manifestat încrederea în noi, Primăria Buftea și Consiliul Județean Ilfov, pentru a fi parteneri și a înțeles că putem avea continuitate, anul acesta fiind la cea de a șasea ediție pe care o desfășurăm aici, la Buftea. Cred că am răspuns exigențelor cerute de participanți. Sunt condiții extrem de rigide, reguli foarte stricte în această competiție și necesită multă implicare nu numai din partea autorităților, dar și din partea organizatorului!”, ne-a declarat primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol.

Viorel Dabija, preșe­dintele Clubului Sportiv Shagya, ne-a declarat cu mândrie că la Buftea s-a ales campionul României la CEN 1*. ”Am avut în concurs peste 50 de cai. Este un record național, sportivi și din Austria, și din Franța legitimați, la Clubul Shagya ­Buftea, cel mai mare club de anduranță ecvestră din România. Avem peste 80 de sportivi legitimați dintr-un total de 140 de sportivi la nivel național. Suntem cel mai important contribuabil din Federația Ecvestră Română.  Comparativ cu celelalte concursuri, prezența cailor a fost foarte bună, iar sportivii și-au dat seama de seriozitatea concursului. Vin sportivi din ce în ce mai bine pregătiți și cai din ce în ce mai buni. Este omul-calul și natura. Este un concurs al calului, nu se folosesc cravașe și pinteni. Calul este foarte bine monitorizat, verificat de medicii veterinari”, a declarat Viorel Dabija.

Rezultate excepționale, premii pe măsură

După o zi compe­ti­țională care a însemnat foarte mult efort, am­biție și rezistență fizică din partea cailor și a călăreților, numeroase evaluări și montorizări ale stării de sănătate a cailor, arbitrii au definitivat lista câștigătorilor și au anunțat premianții competiției.

Evenimentul a avut următorul clasament:

Probe internaționale CEI2* – 120 km

Loc 1
– Barbara Promberger cu calcul Amirah Bint Takko, pentru România, sportiv legitimat la Clubul Sportiv Shagya Buftea.

Loc 2
– Irina Ivanova cu calul Argentyna, pentru Bulgaria.

Calul cu cea mai bună condiție CEI2*  (best condition) Amirah Bint Takko, călăreț Barbara Promberger – Clubul Sportiv Shagya Buftea.

Proba internațională CEI1*  –  90 km

Loc 1
– Răzvan Ștefănescu cu calul Samir de Rendpeine, pentru România.

Loc 2
– Nikolay Nikolov cu calul Amazonka Parva, pentru Bulgaria.

Loc 3
– Jordan Yankov cu calul Akila Ahmir, pentru Bulgaria.

Calul cu cea mai bună condiție CEI1*  (best condition) Nikolay Nikolov (Bulgaria) cu calul Amazonka Parva.

Probe naționale

Campionatul Național de Anduranță Ecvestră CEN1* – 90 km

Loc 1
– Răzvan Ștefănescu cu calcul Samir de Rendpeine, de la Clubul CSE Decebal Bacău.

Loc 2
– Oana Tomoioagă cu calul Kinan, de la Clubul universitatea Cluj.

 

CEN 60 km

Loc 1
– Gabriela Berejovschi cu calul Tiana, Clubul Sportiv Shagya Buftea.

Loc 2
– Bogdan Grigore cu calul Haifa, Clubul Sportiv Shagya Buftea.

 

CEN 40 km

Loc 1
– Laura Martinez cu calul Amal, sportiv legitimat la Clubul Salina Equines – Turda.

Loc 2
– Morics Rudolf cu calul New Hope, sportiv legitimat la Clubul Salina Equines – Turda.

Loc 3
– Ana Diaconu cu calul Bella, sportiv legitimat la Clubul Lucky Horse.