Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti a lansat campania „Numai împreună putem salva!”. Programul vizează informarea și promovarea donării de sânge pentru stoparea crizei.

 

Programul Centrului de transfuzie sanguină al MApN este de luni până vineri, între orele 07:30 şi 11:30. Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea între 58 şi 100 kg femeile și între 60 şi 110 kg bărbații. De asemenea, aceştia trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică între 11 și 18 mmH, să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice. Femeile nu trebuie să fie însărcinate, să nu se afle în perioada de lăuzie sau la menstruație.

Este foarte important ca ei să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării, să nu aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

În plus, înainte de a dona se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic dejun normal, respectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. Potrivit medicilor, după donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%.

Persoanele care doresc să doneze sânge pot discuta direct cu specialiştii Centrului de transfuzie sanguină al MApN, sunând la numărul de telefon 021.316.61.47.