Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)  anunță fermierii că termenul limită până la care se pot depune documentele pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru ovine și caprine este 1 septembrie 2020.

Documente necesare

● Sprijin cuplat pentru ovine

Berbecii pentru care se solicită sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv.

Efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine. Condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie 2020, inclusiv.

● Sprijin cuplat caprine

Țapii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală, până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv.

Efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine, condiție care trebuie îndeplinită până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv.

Adeverinţa eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic al rasei sau adeverinţa eliberată de Oficiul pentru Zootehnie se depune la APIA până în data de 1 septembrie 2020 inclusiv.

Cuantumul sprijinului cuplat pentru ovine/caprine, plătit crescătorilor români pentru anul de cerere 2019 este de 17,7173 euro/cap de animal = 84,1500 lei/cap de animal.

Demersuri pentru devansarea termenului de plată a avansului din subvenții

Ministerul Agriculturi a întreprins o serie de demersuri prin care a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru data plăților în avans către fermieri. Mai exact, România ar vrea să le vireze fermierilor avansul la subvențiile APIA, aferente acestui an, în luna septembrie, cu o lună mai devreme decât este prevăzut în regulamentele europene.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, George Scarlat, România întâmpină, însă, opoziție din partea Comisiei Europene.

Acesta a precizat, în ședință de Guvern, că în regulamentuL CE se stipulează faptul că sumele destinate avansului din subvenții trebuie calculate la ­cursul euro stabilit la 30 septembrie.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a propus ca în cursul negocierilor pe această temă să se propună ca, în cazul în care cursul valutar la care se vor plăti avansurile din subvenții nu corespunde cu cel stabilit pe 30 septembrie, echilibrarea se va putea face în momentul plății restului sumei.

Potrivit APIA, fermierii români primesc în avans până la 70% din plățile directe pe suprafață și sprijinul cuplat la ovine/caprine și 85% din plățile compensatorii pe dezvoltare rurală.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.513