Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a făcut un apel la statele membre în Uniunea Europeană să acceseze programul de credite avantajoase pentru tinerii fermieri. Pentru acest program este alocat un miliard de euro, iar suma poate fi dublată.

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, și-a prezentat, pe 28 mai 2019, într-un discurs susținut la CEJA 2019, raportul anilor de activitate în funcția pe care o deține la Comisia Europeană. La final de mandat, Hogan a transmis un mesaj puternic statelor membre UE, inclusiv României, să acceseze miliardul de euro pus la dispoziția tinerilor fermieri, inclusiv a tinerilor fermieri din România, printr-un program de credite avantajoase pe termen lung și cu dobândă mică. „Prima țară care a pus în practică programul este Franța. Deja au fost acordate tinerilor fermieri francezi împrumuturi în valoare de 275 de milioane de euro”, a spus comisarul european. Aceasta este una dintre cele mai mari operațiuni de finanțare vreodată pentru agricultura UE de către Banca Europeană de Investiții.

Avantajele programului

În termeni reali, acest program va însemna:

  • o facilitate de împrumut care acordă prioritate fermierilor tineri.
  • împrumuturile acordate tinerilor agricultori vor avea o durată mai mare, de până la 15 ani (comparativ cu o medie de 5-7 ani oferită de bănci);
  • o rată a dobânzii mult sub ratele de piață.

În plus față de împrumutul din program, inițiativa include o recomandare privind utilizarea combinată a subvențiilor FEADR pentru tinerii agricultori și întreprinderile nou-înființate – ca dobândă la subvenții sau pentru asistență tehnică împreună cu instrumentele financiare.

Banca Europeană de Investiții este pregătită să ofere consultanță prin intermediul fi-compass, sau pe bază bilaterală, autorităților de gestionare a FEADR cu privire la modalitățile de proiectare mai bună a tuturor ajutoarelor financiare disponibile.

De asemenea, autoritățile ar putea beneficia de expertiza de gestionare a Fondului European de Investiții (FEI).

Fondurile s-ar putea dubla

Hogan a făcut un apel ca statele și instituțiile bancare să se implice cât mai mult. „Vă încurajez pe toți să studiați cu atenție această nouă inițiativă și să aflați mai multe despre cum să profitați la maximum de această oportunitate de finanțare unică. Și aș dori să invit toate băncile private și statele membre să facă același lucru.

Banii au fost puși la dispoziție; este acum o problemă a statelor membre de a-i atrage. Solicit băncilor, în special celor cu tradiție de creditare a agriculturii și economiei rurale, să se angajeze în program, alături de BEI, pentru a ajunge la 2 miliarde de euro”, a spus Phil Hogan.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.456