În România sunt înregistrate 3,9 milioane de exploataţii agricole, ceea ce reprezintă o treime din totalul exploataţiilor din UE, conform datelor Eurostat.
Numărul mare de exploatații este determinat de faptul că trei sferturi dintre acestea sunt foarte mici, sub două hectare. În Uniunea Europeană media suprafețelor mici reprezintă 49% din suprafață. În România, fermele mari, cu suprafețe de peste 100 de hectare, au o pondere nesemnificativă, de 0,3% din numărul exploatațiilor, adică 13.700 din 3,9 milioane. Comparativ, media UE atinge 2,7% din totalul exploatațiilor.
Datele Eurostat relevă faptul că suprafaţa medie a unei exploataţii agricole este de 3,4 ha în România, departe de cifrele din Marea Britanie (90 ha) şi Cehia (152 ha). Deşi suprafaţa medie a unei exploataţii este mică în ţara noastră, fermele cu peste 100 ha au o pondere importantă, deţinând peste 40% din terenul agricol. În agricultură lucrează aproximativ 30% din populaţia ţării, iar sectorul este unul vulnerabil, producţia depinzând în fiecare an de condiţiile meteorologice. În ceea ce privește mecanizarea agriculturii, statisticile indică, în România, un parc de utilaje agricole de peste 600.000 de unități, aici find incluse și tractoarele, plugurile și remorcile. Două treimi dintre aceste utilaje au durata de funcționare normală depășită. România nu stă bine nici la vânzările de utilaje noi. Astfel, anual, vânzările de tractoare, combine și secerători abia totalizează 3.000 de unități, în timp ce piețele mari din Vest înregistrează vânzări de zeci de mii de unități.