La scurt timp de la ridicare, Biserica Boltaşu a devenit loc de pelerinaj

Recunoscut pentru miracolele înfăptuite celor ce-l cheamă în rugăciuni, Sfântul Calinic de la Cernica, primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română, a devenit unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre. Pentru a ajuta tot mai mulți oameni în nevoie, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Calinic a fost adusă joi, pe 8 septembrie, de la Mănăstirea Cernica, la biserica Parohiei Boltaşu, din comuna Ştefăneşti, unde a rămas până în data de 9 septembrie, inclusiv. În ziua următoare, în aceeaşi atmosferă de bucurie duhovnicească, lăcaşul sfânt de la Ştefăneşti şi-a sărbătorit ocrotitorii, pe Sfinţii şi Drepţii Părinţi Ioachim şi Ana, bunicii Mântuitorului Iisus Hristos.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 617, ediția print

Prin grija clericilor, mii de credincioşi din comuna Ştefăneşti şi din localităţile învecinate s-au putut ruga pentru întărirea în credinţă, sănătate, nădejde şi mângâiere, la moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, mare făcător de minuni al lumii. Racla cu moaştele Sfântului Calinic a fost întâmpinată de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord împreună cu preoţii slujitori, apoi a fost a aşezată la loc de cinste spre închinarea credincioşilor, în noua biserică din satul Boltaşu. Pelerinii s-au recules la sfintele odoare înzestrate cu puterea de a tămădui durerile trupeşti şi sufleteşti timp de două zile, lăcaşul de cult dovedindu-se a fi aproape neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au asistat la slujbele frumoase şi grandioase săvârşite în cinstea marelui sfânt român. “Cu multă bucurie se face în această localitatea Ştefăneştii de Jos şi în această parohie prin darul acesta al prezenţei sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Mănăstirea Cernica. Mulţumim Preaferictului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române care a probat deplasarea sfintelor moaşte în biserica dvs., delegaţiei, părintelui ieromonah Gheorghe şi părintelui Mina care au avut dragostea şi bunăvoinţa să însoţească aici sfintele moaşte şi dvs. tuturor celor care, împreună cu noi, în aceste zile de sărbătoare ne umplem sufletele de lumină. Cea mai mare bogăţie pe care o putem dobândi în viaţa aceasta este lumina pe care o primim de la Dumnezeu prin mijlocirea sfinţilor Săi, iată, prin mijlocirea Maicii Domnului, a Sfântului Ierarh Calinic şi a ocrotitorilor bisericii dvs., Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana. Mult aleargă omul ca să adune în jurul său, multe daruri de preţ, multe bogăţii ale lumii acesteia care ne sunt de folos tuturor şi ne sunt binecuvântate de Dumnezeu, dar trebuie să nu uităm că mai de preţ decât ceea ce adunăm în jurul nostru este ceea ce adunăm în inimile noastre lumina de la Dumnezeu, bucuria şi astfel de moment şi emoţii pe care le trăim, binecuvântarea pe care o primim în rugăciunile pe care le săvârşim. Anul acesta este şi Anul Omagial al Rugăciunii, este închinat rugăciunii. Sfintele moaşte ne ajută să intensificăm rugăciunea. Sfântul Ierarh Calinic a fost un om al rugăciunii şi a rămas pururea rugător înaintea tronului Ceresc”, a spus Părintele Protopop Cristian Burcea.

Sfântul Calinic întoarce binecuvântări de la Dumnezeu rugătorilor

“Sunt încântat de prezenţa în această biserică nouă care s-a ridicat foarte repede spre închinarea credincioşilor. Prin binecuvântarea Preafercitului Părinte Daniel, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în primul rând, şi prin ascultarea pe care am primit-o de la părintele stareţ al Mănăstirii Cernica, Vasile, sunt delegat de a aduce în această parohie, în această mulţime de creştini, dornici de a primi cele sfinte, moaştele Sfântului Calinic, un fiu al Bucureştilor, un om al rugăciunii, dar nu în ultimul rând, un om următor al isihasmului, al isihaştilor, pentru că după cum ştim, este şi Anul Isihasmului, al legăturii directe cu Dumnezeu. Ştiţi foarte bine că Sfântul Calinic în calitate de stareţ al Mănăstirii Cernica a urmat Sfântului Cuvios Gheor­ghe şi altor sfinţi, părinţi din mănăstirea noastră şi nu numai, care au avut legătură directă cu Sfântul Paisie Velicicovschi, cel care, împreună cu Sfântul Vasile de la Poiana Mărului au dezvoltat acest curent isihast (n.r. – liniştea desăvârşită a comuniunii cu Dumnezeu sau, altfel spus, ­isihasmul este o tradiţie eremită de rugăciune în tradiţia ortodoxă, desemnează lucrarea tainică de curăţire de patimi a credincioşilor ortodocşi) în vatra românească creştină.

Sfântul Calinic, întotdeauna, văzând că este întâmpinat cu dragoste, va întoarce doar binecuvântări de la Dumnezeu”, a spus părintele Gheorghe, de la Mănăstirea Cernica.

Seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor care a întâmpinat credincioşii cu dragoste deplină şi sfaturi de mare folos sufletesc. “Iubiţi credincioşi, sărbătoarea de astăzi ne provoacă la câteva teme – cea a familiei, la care rămânem restanţieri. Ceea ce este foarte grav, situaţia pe care o întâlnim în familie, nu doar numărul foarte mic de naşteri care se înregistrează la români, ci în general în Europa. Europa este continentul care moare încet, care nu se îngrijeşte de ziua de mâine, nu-şi cinsteşte istoria şi nu-şi cinsteşte oamenii, iar acest lucru se poate întoarce într-o zi, împotriva noastră. Dar familia mai înseamnă şi altceva. Felul cum puţinele sau multele familii care au copii, şi-i educă astăzi, felul cum atât de multe familii  de români îşi abandonează copiii şi pleacă din diverse motive departe de casa lor. Am auzit de multe ori, de părinţi care nu mai întreabă de copiii lor. Am auzit de copii crescuţi de bunici sau de alte rude dar care rămân fără dragostea de mamă şi de tată, cum adeseori, întâlnim şi reversul, copii care nu-şi mai arată dragostea faţă de părinţii lor.  Sunt situaţii limită cu care se confruntă familia, provocări pe care noi nu le-am întâlnit altădată, dar suntem îndemnaţi să preţuim familia, să preţuim familiile care-şi cresc în frică de Dumnezeu copiii, familiile care-şi educă aşa cum se cuvine copiii, cei care merg la şcoli, care învaţă să fie cinstiţi şi respectuoşi cu alţii, să-l respecte pe Dumnezeu şi să-l preţuiască pe omul de alături. Vă rog să vă gândiţi la faptul că Ioachim şi Ana s-au rugat la Dumnezeu 50 de ani ca să aibă un copil. Nici după 50 de ani nu şi-au pierdut nădejdea. Până nu este prea târziu, să încercăm să găsim astfel de modele ­într-o lume atât de derutată”, a spus PS Timotei, îndemnând lumea la întărirea în credinţă.

“Cu implicarea Consiliului Local, a domnului primar şi a enoriaşilor noştri, am reuşit ca anul acesta să facem un eveniment şi mai frumos, şi mai de folos sufletesc cu prilejul hramului bisericii noastre. Preasfinţia voastră, vă mulţumim pentru slujirea frumoasă şi nădăjduim să facem un obicei să vă avem în mijlocul nostru în momentele importante pentru comunitatea noastră creştină”, a spus părintele paroh Mitel Florea.

Autoritățile locale şi judeţene, din nou alături de credincioşi

Pe tot parcursul rânduielilor bisericeşti, în fruntea credincioşilor s-au aflat primarul comunei Ştefăneşti, Mircea Gheor­ghiţă, prefectul judeţului Ilfov, Simona Neculae, subprefectul, Andrei Scutelnicu și vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Ștefan Rădulescu.

“Acest eveniment este unul inedit pentru comuna noastră, întrucât este prima oară când sunt aduse sfinte moaşte în parohiile comunei noastre şi depuse spre închinarea credincioşilor, Sfântul Calinic fiind considerat ocrotitorul judeţului nostru. Mai mult, întrucât Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2022 ca fiind “Anul Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”, consider că închinarea şi rugăciunile credincioşilor către Sfântul Calinic vor aduce mângâiere, linişte şi alinare sufletească tuturor, mai ales luând în considerare greutăţile şi bolile prin care am trecut cu toţii. Biserica şi bunăstarea credincioşilor noştri sunt priorități ale mandatului meu şi ale administraţiei noastre. Suntem implicaţi activ în finanţarea realizării şi renovării bisericilor, capelelor, paracliselor şamd, din toate cele patru parohii de pe raza comunei noastre, precum şi alte cheltuieli administrative ale acestora sau evenimente religioase cu impact major asupra comunităţii noastre, precum acesta la care suntem prezenţi cu toţii. Aşadar, mă bucur că am avut prilejul să iniţiez sprijinirea organizării acestui eveniment religios, în parteneriat cu Parohia Boltaşu care prin esenţa ei binecuvântează comuna noastră. Le mulţumesc co­le­gilor mei din Consiliul Local pentru susţinerea acordată şi colegilor din Primărie pentru sprijinirea promptă a nevoilor parohiei”, a spus primarul interimar, Mircea Gheorghiţă.