Chiar dacă primarul comunei Ștefăneștii de Jos ne-a mărturisit că și-ar fi dorit să aibă mai multe realizări în primul an de mandat, realitatea îl contrazice. Pentru că edilul s-a lovit de o serie de probleme la care nu se aștepta. Cu toate acestea, comuna se află pe mâini bune și se îndreaptă către o dezvoltare durabilă. Ne garantează asta chiar Robert Ștefan, primarul localității.

Articol apărut în nr. 378 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

El spune că este hotărât ca în anul ce vine să transforme comuna ­într-un adevărat șantier. Proiectele există și sunt toate premisele ca acestea să prindă viață în 2018. Pentru că totul se face cu chibzuință și cu răbdare, deoarece, spune primarul, nu și-ar fi închipuit că că demararea unui proiect are nevoie de atâta birocrație pentru a putea fi pus în practică.

O gospodărie comunală rentabilă

Una dintre realizările sale, spune edilul, este înființarea gospodăriei comunale, în vara acestui an. O inițiativă care a degrevat bugetul primăriei de unele cheltuieli, a creat locuri de muncă și, mai mult, aduce chiar și bani în vistieria comunei. Angajații gospodăriei se vor ocupa de curățenia stradală, amenajarea și întreținerea spațiilor ­verzi, vidanjare etc. Așa cum spuneam, gospodăria comunală încheie și contracte cu persoane fizice sau juridice pentru efectuarea unor astfel de lucrări, astfel încât a ajuns să se autofinanțeze, în bună parte, din serviciile oferite.

Robert Ștefan este mulțumit și de noile stații de autobuz, care au un design original și foarte atractiv. Primarul ne-a mai mărturisit că intenționează să introducă și un sistem de iluminat pentru aceste refugii. „Eu când fac un lucru, îl fac de calitate, nu de mântuială, și așa cum face croitorul, măsor de cinci ori și tai o dată!”, afirmă acesta.

Parcul din centrul comunei, reabilitat la standarde europene

Stefăneștii au, de acum, un parc superb care, seară de seară, este plin de chiotele copiilor veniți aici să se joace cu noile instalații. Totul respectă standardele de siguranță, suprafața parcului este acoperită cu tartan, iar prichindeii se pot distra de minune, ca într-o lume de poveste. Nu a fost uitat nici monumentul dedicat eroilor căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial, reabilitat în întregime. Toate acestea sunt alte realizări, despre care primarul vorbește cu modestie.

Lucrări de canalizare și asfaltare, în comună

„Lucrările de canalizare și asfaltare au continuat și în acest an. Astfel, a fost introdusă rețeaua de canalizare pe strada Sighișoara și intrările Sighișoara I, II și III. Acum se fac racordurile la limita de proprietate, urmează să pregătim aceste drumuri pentru iarnă, iar anul viitor acestea vor intra la asfaltare. Totodată, a fost asfaltată și Intrarea Făgăraș, iar dacă vremea ne va permite vom asfalta și Intrarea Câmpina”, ­ne-a povestit primarul Robert Ștefan.

El se mai plânge de faptul că pentru o serie de străzi pe care intenționa să efectueze lucrări de asfaltare primăria nu are acte de proprietate, astfel că nu poate demara lucrările de asfaltare. Printre acestea se află str. Piersicului, str. Comarnic, str. Timișoara, sau Intrarea Zorelelor.

Proiectul grădiniței va intra la licitație

Tot anul viitor, vor începe lucrările și la noua grădiniță cu orar prelungit, în acest moment proiectul urmând să intre, și el, în licitație. „Lucrările au întârziat deoarece suprafața construită a grădiniței depă­șea suprafața terenului de 1.697 mp aflat la dis­poziția primăriei pe strada Făgăraș, astfel că proiectul a trebuit refăcut de la zero. Iar anul viitor, intenționăm să reabilităm toate școlile din Ștefănești și să le dotăm”, ne-a spus primarul. Grădinița va avea trei săli de curs, fiecare cu propriul său dormitor, și o sală multifuncțională. Întreaga suprafață construită va avea 484 mp, iar suprafața desfășurată – 892 mp.

El ne-a mai vorbit și despre înființarea, reabilitarea și reamenajarea cabinetului medical școlar, o premieră pentru Ștefănești.