Vara este sezonul cu cea mai intensă activitate a insectelor. Iar cele mai periculoase sunt leziunile cauzate de căpușe, albine, viespi și păianjeni, mai ales cele de la nivelul capului, gâtului și pe traiectul venelor.

Mușcătura de căpușă poate duce la paralizii grave, iar înțepătura de albine sau de păianjen poate provoca șocul anafilactic, soldat cu deces. Ce să faci dacă te înțeapă o insectă, până ajungi la medic?

ü Spală bine cu apă și săpun zona corpului în care ai fost înțepat; 

ü Aplică un dezinfectant, ca să eviți infecția;  

ü Pune comprese cu apă rece sau cu gheață, ca să reduci iritația; 

ü Dacă știi că ești alergic la înțepăturile insectelor, poți să-ți administrezi imediat o doză din medicamentul antialergic pe care îl iei de obicei, la recomandarea medicului specialist; 

ü Încearcă să extragi acul, dar cu o atenție deosebită, pentru a nu lăsa fragmente care să-ți cauzeze vreo infecție;

ü  În cazul în care simți că îți amorțesc picioarele, ai stări de vomă, respiri greu, ți se umflă fața, buzele, limba sau ți se extinde umflătura cauzată de insectă, trebuie să mergi de urgență la medic, la cel mai apropiat spital.

 

Te-a mușcat o căpușă?
Fuga la medic! 

Reține! Dacă ai fost mușcat de căpușă, este obligatoriu să ajungi la medic în cel mai scurt timp. Odată ajunsă pe piele, printr-o simplă în­țepătură, insecta pătrunde în sânge și poate să-ți transmită o bacterie care‑ți afectează articulațiile, mușchii, inima și sistemul nervos.

Boala poate fi diag­nosticată doar prin probe de laborator, iar dacă este depistată în cel mai scurt timp și se instituie terapia corectă, vei fi tratat cu succes. Însă, în lipsa unui tratament adecvat, administrat de urgență, infecția transmisă de căpușă îți poate cauza paralizia. Așadar, numai medicul te poate trata în această situație.

 

Cum ții insectele la distanță?

ü evită parfumurile dulci, cremele și deodorantele florale;

ü consumă ceapă și usturoi cât de mult poți, înainte să mergi în locuri cu verdeață din abundență;

ü mergi la farmacie sau la medicul de familie și întreabă care sunt cele mai eficiente produse de protecție pe care le poți folosi pentru îndepărtarea insectelor;    

 

ü poartă haine în culori deschise, care să-ți acopere o porțiune a corpului cât mai mare, și care nu au imprimeuri cu motive florale.