Inspectorii Protecției Consumatorului trag semnalul de alarmă! Restaurantele din stațiunile montante și cele de pe litoral sunt pline de preparate culinare care pot pune în pericol sănătatea turiștilor! 

Mănânci în oraș? E bine să știi că meniul de la restaurant trebuie să cuprindă informații foarte clare despre mâncarea ce urmează să-ți fie adusă la masă. Iată ce trebuie să conțină meniul: 

 cantitatea netă pentru fiecare porție în parte și respectiv, dimensiunea porției  (în special la preparatele din carne, ciorbe, supe și deserturi); 

 ingredientele care alcătuiesc compoziția produselor, inclusiv grăsimile vegetale și proteinele din lapte;  

 cantitatea de carne din ciorbe și supe; 

 diverse concentrate cu adaos de zahăr; 

 băuturi răcoritoa­re de la dozator (cu rețeta de fabricație a aces­tora);

 ingredientele băuturilor preparate, respectiv a cocktail-urilor cu alcool;  

 prețurile de vânzare pentru absolut toate preparatele culinare, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare, cafea și produse pe bază de cofeină și deserturi. 

Peste 180 kg de alimente, retrase de la comercializare 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a demarat controale în unitățile de alimentație publică din zonele turistice. Într-o singură săptămână, din cele 28 de tone de produse alimentare verificate, circa 3 tone nu îndeplineau condițiile de depozitare și preparare. Pentru că puneau viața consu­matorilor în pericol, 188 de kilograme de alimente au fost retrase definitiv de la comercializare. De asemenea, 1.700 de produse alimentare au fost oprite temporar de la vânzare. Inspectorii au dat și 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de aproape 450.000 de lei și 180 de averismente pentru încălcarea regulilor privind protecția consumatorilor.