Și goana după Pokemoni ne îmbolnăvește

Medicii avertizează! Fie că lucrăm pe mobil, fie că “alergăm” după pokemoni sau altceva, ori pur și simplu navigăm pe Internet, petrecem foarte multe ore zilnic în această poziție monotonă, cu capul aplecat, care ne suprasolicită coloana vertebrală și ne provoacă dureri la nivel cervical. Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, cea mai mare clinică de vertebrologie din România, ne explică la ce riscuri ne supunem dacă nu adoptăm o poziție cortectă a corpului atunci când folosim tableta și telefonul timp îndelungat.

Dacă până acum ne‑am obișnuit ca aceste dureri să apară la vârste adulte, după 40-45-50 de ani, problemele au început să fie întâlnite la tineri și chiar la adolescenți, la vârste de până în 20 de ani, susțin specialiștii, care estimează că fenomenul va deveni tot mai amplu pe măsură ce utilizatorii mobilelor vor folosi telefoanele chiar și în timp ce merg pe stradă, cum se întâmplă frecvent de când a apărut pokemon-mania.

“Telefonul este ușor, dar, de obicei, este ținut pe picioare sau cel mult la nivelul taliei atunci când se stă în poziție șezândă. În ambele cazuri, pentru a vedea ecranul ținem capul în jos. Stând cu orele în această poziție și încercând să aducem telefonul cât mai aproape de ochi, ținem și brațele lipite de corp, suprasolicitând musculatura cuprinsă între ceafă și umăr, care va sta într-o poziție scurtată, nu într-una normală, alungită. La fel de solicitantă pentru brațe și pentru musculatura umerilor este și folosirea mobilului când stăm întinși în pat. Petrecând mult timp încordați, în această poziție similară cu cea a lucrului la birou, când vom dori să întindem mâna după un obiect aflat la o oarecare distranță și vom trage de musculatură, ne vom confrunta cu o durere violentă, tocmai din cauza deranjării fibrei musculare, obișnuite să stea pe o porțiune cu mult scurtată. Durerile pot apărea la nivelul coloanei cervicale sau la nivelul umerilor, iar odată cu înaintarea în vârstă, aceste poziții vicioase pot determina și apariția unor modificări degenerative la nivelul coloanei vertebrale, a discurilor intervertebrale. În astfel de cazuri, durerile devin mult mai puternice și pot fi însoțite de limitarea mobilității”, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și recuperare medicală.

 

 Coloana, înclinată la 30 de grade spre partea din față a corpului

Poziția este la fel de defectuoasă și atunci când ne uităm pe ecranul telefonului în timp ce mergem pe stradă. De alt­fel, acest lucru se întâmplă tot mai des în ultimele luni, ca urmare a maniei create de apariția celui mai descărcat joc din acest an, Pokemon Go, care obligă coloana să aibă permanent o înclinație de cel puțin 30 de grade spre partea din față a corpului.

 

Cum putem evita durerile? 

Ideal ar fi să renun­țăm la a naviga pe telefon măcar atunci când suntem pe stradă, limitându‑ne cel mult la convorbiri și acelea prin intermediul căștilor,

E nevoie să adoptăm neapărat o poziție corectă. De exemplu, atunci când stăm la birou, e bine să sprijinim mâinile pe birou, ținând telefonul ceva mai sus și încercând să controlăm poziția cefei și a capului, astfel încât să nu stea aplecat, ci drept, când vrem să vizualizăm ecranul telefonului. Același control al poziției capului trebuie să existe și atunci când utilizăm mobilul în poziția șezând,

 

La primele semne de durere sau de amorțire a mâinilor trebuie făcută o pauză de cel puțin 10 minute în utilizarea telefonului sau a tabletei.