Pe șoselele din România se moare stupid. Se moare din inconștiență, teribilism sau chiar din prostie. România se situează pe locul II în Europa într-un clasament macabru al numărului de morți în accidente rutiere. Astfel, statisticile arată că la fiecare 4 ore un român moare într-un accident de circulație.
Nici județul Ilfov nu face excepție de la această situație, având în vedere că este străbătut de 3 autostrăzi și 7 drumuri naționale. În anul 2013, pe teritoriul județului au fost înregistrate 144 de accidente rutiere grave din cauza indisciplinei pietonilor, soldate cu 25 de morți, 55 de persoane rănite grav și 79 rănite ușor. Un bilanț mai mult decât sumbru, având în vedere că multe din aceste accidente ar fi putut fi evitate.
Iată de ce, Serviciul Rutier din cadrul IPJ Ilfov a decis să organizeze acțiuni de prevenire a acestor evenimente și să-i sancționeze pe pietonii care traversează neregulamentar și pe conducătorii auto care nu le acordă prioritate acestora în locurile de traversare. Una dintre aceste acțiuni a fost organizată în perioada 25-27 februarie pe drumurile din județ. Bilanțul este relevant. S-au aplicat 618 sancțiuni contravenționale, dintre care 136 pietonilor indisciplinați, iar 66 de conducători auto au rămas fără permise, timp de 30 de zile, pentru neacordare de prioritate.
La Afumați se moare pe ruptelea
Marți, 25 februarie, ne-am alăturat unui echipaj de poliție rutieră care acționa pe DN 2, în Voluntari și Afumați, pentru a vedea la fața locului cum se desfășoară „ostilitățile”. Echipajul, format din subinspectorul Adrian Covaciu și agentul principal Viorel Mardan, supraveghea trecerea de pietoni din fața „școlii de la monument”, cum îi spun afumățenii. Aleseserăm comuna Afumați deoarece, conform statisticilor, aici au loc cele mai multe accidente, soldate cu victime din partea pietonilor, de pe DN 2. Bilanțul este cutremurător: în 5 ani de zile, la Afumați au avut loc 342 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 61 de persoane, iar alte 83 au fost grav rănite.
Așa cum arătam în noiembrie 2013, primarul comunei, Gabriel Dumănică, este foarte îngrijorat de această statistică și a făcut nenumărate demersuri pentru a rezolva situația. Concret, ar fi nevoie de instalarea unor semnala luminoase la cele 5 treceri de pietoni din comună de construirea unor pasarele și amenajarea a două sensuri giratorii. Toate aceste amenajări rutiere stau în sarcina CNADNR care, din păcate, nu a mișcat un deget…
Șoferii neatenți și pietonii „kamikaze”
La ora la care am ajuns în Afumați, echipajul de la IPJ aplicase deja câteva sancțiuni, atât pietonilor, cât și șoferilor care nu acordaseră prioritate. „ Traversarea prin locurile nepermise reprezintă una dintre cauzele principale ale accidentelor de circulație de cele mai multe ori grave, sau chiar mortale, în rândul pietonilor. La fel și neacordarea priorității la trecerile de pietoni. De azi dimineață, am amendat 3 pietoni care traversau neregulamentar. Amenda este de la 2 la 3 puncte, iar pentru șoferi este de 4 puncte și reținerea permisului pentru 30 de zile”, ne-a spus subinspectorul Adrian Covaciu.
Am rămas alături de polițiști preț de un ceas. În acest interval, au fost sancționați doi conducători auto, care nu acordaseră prioritate la trecerea de pietoni amintită. De asemenea, a mai fost amendat și un pieton care traversase, în fugă, printre mașini, printr-un loc nepermis. Ne-am dat seama, astfel, ce îi determină pe locuitorii din Afumați să-și riște viața traversând anapoda. Este foarte limpede. În centrul Afumaților, trecerile de pietoni sunt la distanță foarte mare una de alta. De exemplu, de la vestita curbă din comună, până la prima trecere de pietoni sunt vreo 3-400 de metri. Dacă vrei să ajungi la un magazin de pe partea opusă, regulamentar, trebuie să parcurgi aproape un kilometru. Astfel că pietonii preferă să riște pentru a mai scurta din drum. Spun o rugăciune și apoi fac slalom printre mașini. Scapă cine poate! Absurd. O simplă pasarelă ar rezolva totul. Dar, pentru CNADNR este o problemă de nerezolvat…