„Catastrofă națională”

Proiecte de sute de milioane euro, cu fonduri UE, sunt blocate de contestaţii la licitaţii judecate de CNSC şi Curtea de Apel, a afirmat premierul Ponta, care a caracterizat situaţia ca „o catastrofă naţională“ şi a avertizat că România poate pierde bani europeni din acest motiv, la sfârşitul anului.

Victor Ponta a amintit miniştrilor că le-a comunicat parlamentarilor, în discursul susţinut în Camera Deputaţilor, că unul dintre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară este modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. „La fondurile europene, mi-am asumat că trimitem în această sesiune pachetul legislativ cu achiziţiile. E o catastrofă naţională ce se întâmplă cu achiziţiile, ani de zile stăm: CNSC, Curte de Apel, se retrimite şi ne ajunge «cuţitul» din 31 decembrie la os şi noi tot suntem în contestări. Proiecte de sute de milioane de euro care de doi ani, de trei ani se plimbă între instanţă, CNSC şi autorităţile contractante“, a spus Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în şedinţa Guvernului.

Pe parcursul anului trecut, premierul Ponta a criticat de mai multe ori activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice. El anunţa că Guvernul va modifica legea, pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

 

În replică, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a transmis atunci, printr-un raport de activitate, că, în 2012, a pronunţat decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile, după contestarea la Curtea de Apel.