Buftea

Sala de şedinţe de la etajul doi al Primăriei Buftea şi holul din apropiere au găzduit, pe 19 şi 20 martie, un târg de joburi şi două seminarii, menite să-i familiarizeze pe elevii din anii terminali ai liceelor cu ideea unui loc de muncă şi să le pună la dispoziţie pârghiile necesare pentru a şti unde să caute acea slujbă care le-ar putea aduce beneficii. Organizatori au fost Primăria Buftea, Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Blocul Naţional Sindical şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. În sala arhiplină, erau tineri de la liceele Barbu Ştirbei şi Dumitru Dumitrescu, alături de cadrele lor didactice.

«Avem mai mulţi manageri decât angajaţi în fabrică»

Prezent în sală, primarul oraşului, Gheorghe Pistol, a declarat: «Ne bucurăm să fim gazda acestui eveniment desfăşurat în oraşul nostru, denumit sugestiv «Garanţii pentru TINEri!», pe care eu l‑aş completa spunând «O şansă pentru tineri». Acest târg este organizat pentru a veni în sprijinul tinerilor care sunt în şomaj, dar şi pentru cei din anii terminali de la liceu. Vă informez că noi, în oraş, mai derulăm un alt program, se numeşte «A doua şansă», alături de Ministerul Învăţământului. Practic, avem două clase: una primară şi alta gimnazială, pentru tinerii care, din anumite motive, nu au reuşit să‑şi termine studiile. Adică  clasa I şi clasa a II‑a se fac într-un singur an, clasa a III-a şi clasa a IV‑a, tot într-un an şi la fel şi la gimnazială. Acest proiect este foarte bine venit pentru ceea ce avem noi, aici în oraş. Dăm o şansă tinerilor care nu au luat bacalaureatul şi îi încurajăm în toamnă să insiste pe acest examen. Spun, cu regret, că sunt din ce în ce mai mulţi tineri care nu trec de acest examen, conform statisticii din oraşul nostru. Avem aici 2 licee, 4 şcoli generale, 6 grădiniţe de stat şi 2 particulare. O localitate la mai puţin de 20 km de Bucureşti, cu o populaţie de 23.000 locuitori. Gândiţi-vă, ce forţă de muncă poate să dea! Nemaivorbind despre cele 40 de localităţi ale judeţului Ilfov. Vrem să revenim la unul dintre liceele noastre, la clasele profesionale pe care liceul le-a avut înainte de anul 2000 şi mă refer la clasele de construcţii, mecanică, electrotehnică. Şi noi ne-am aliat timpurilor şi avem clase de management, turism etc. Din păcate, statistica spune că avem mai mulţi manageri decât angajaţi în fabrică şi, în consecinţă, trebuie să ne punem un semn de întrebare. Mulţumesc tuturor angajatorilor din Buftea care au venit la acest târg, pe mulţi i-am epuizat cu telefoanele,  ori de câte ori am apelat la ei pentru locuri de muncă pentru tineri, dar şi pentru alţi locuitori ai oraşului. Mulţumesc şi acelor angajatori care sunt aici, în sală, şi care vor să ne dea o mână de ajutor. Noi, ca reprezentanţi de Unităţi Administrativ Teritoriale, avem obligaţia să creăm locuri de muncă şi să încurajăm investitorii să vină la noi în localitate. Sunt primar la primul mandat şi ce să fac dacă terenurile noastre s‑au introdus în intravilan în 2009, când criza era pe pantă crescătoare?  Pot să vă spun că, la momentul acesta, există canalizare în tot oraşul şi aşteptăm firmele să se instaleze. Nicio societate nu vine acolo unde nu există utilităţi Nu uitaţi, dacă veţi semna vreun contract, că l-aţi semnat la Buftea!» 

Cursuri, la AJOFM

Directorul executiv adjunct al AJOFM, Iulian Gavrilescu, a declarat: «Avem şi noi proiecte la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, suntem parteneri în 7 proiecte, dintre care două în implementare. Din fericire, şomajul la nivelul judeţului Ilfov este cel mai mic din ţară, 2.500 persoane. Puteţi să vă înscrieţi la oricare dintre cursurile care se fac la AJOFM, nu este niciunul impus,  toate sunt extrase din ofertele locurilor de muncă şi din cerinţele de pe piaţa muncii. Vă aşteptăm cu mare drag, la noi, pentru înscriere, sunt doar trei documente pentru înscriere la Agenţia de Şomaj unde puteţi beneficia de cursuri gratuite, de beneficii diferite. Referitor la acest proiect, vreau să-i asigur pe toţi cei implicaţi că le suntem alături. Mulţumesc şi eu firmelor care au răspuns pozitiv chemării AJOFM». 

Cursuri la Centrul de Garanţii pentru tineri 

Geanina Gavrilescu, responsabilul pentru Ilfov al implementării proiectului «Garanţii pentru TINEri!», a precizat următoarele: «Avem în desfă­şurare două cursuri. Unul de nivel II, de operator introducere şi validare date, unde sunt 26 de ­cursanţi şi mai au o lună până termină. Şi, al doilea curs este un curs de frizerie-coa­for, unde sunt 26 de tineri înscrişi, majoritatea din judeţul Buftea, dar şi din zonele apropiate. Peste o săptămână mai începem încă un curs, de nivelul I, pentru că cel de frizerie-coafură s-a bucurat de mare succes şi am avut mare ajutor din partea comunei Cernica, unde am mers şi am mai înscris 26 de tineri. Vom mai avea şi un curs de antreprenoriat pentru cei care vor să-şi deschidă propria afacere. Încă mai sunt locuri libere. Un alt curs este acela de iniţiere în limba engleză care este, de asemenea, foarte indicat şi necesar şi de unde veţi putea pleca cu noţiunile de bază. Voi, tinerii, trebuie să vă obişnuiţi cu ideea că există soluţii, chiar dacă nu aţi trecut bacalaureatul din prima. Există proiecte şi agenţii care vin în sprijinul vostru, orice calificare, orice diplomă pe care o veţi avea vă va fi de folos în viaţă şi cu aceasta trebuie să vă obişnuiţi. Voi merge şi anul acesta prin licee, pentru discuţii cu voi, la fel cum am făcut şi anul trecut.»

Părere de angajator

Andrei Stoica, manager al unei societăţi, invitat să se adreseze tinerilor din sală şi să le expună punctul lui de vedere ca angajator, a atras atenţia asupra necesităţii existenţei unui CV, atunci când un doritor de loc de muncă se prezintă în faţa unui angajator. «Apoi, un angajator se aşteaptă să întâlnească pe cineva care are o imagine şi cred că este important să ştiţi cum să vă vindeţi pe voi, cât mai decent. Susţin iniţiativa celor care organizează cursuri şi pot să vă spun că nu ştiţi niciodată când  vă va fi de folos un curs pe care l-aţi urmat. Nu este importantă doar diploma, ci şi ceea ce ştii să faci, pentru că, odată angajat, oricare dintre voi trebuie să facă ceva concret. Iar dacă acest concret lipseşte,  diploma devine inutilă. Vă încurajez să participaţi în acţiuni de voluntariat sau de practică, pentru că legea s-a schimbat şi acestea se consideră experienţă în muncă. Programul de ucenicie este, de asemenea,  foarte interesant. E bine să vă autoevaluaţi, perfecţionarea trebuie să continue, nu e suficient un curs.».

«Sunteţi viitorul!»

Ana Rădulescu de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a explicat asistenţei că «Există aceeaşi problemă a tinerilor în căutarea unui loc de muncă peste tot în Europa. De aceea, Comisia europeană s-a gândit să ofere un proiect de «Garanţii pentru tineri.  În decembrie 2013 Guvernul şi-a asumat acest proiect prin angajamente de a oferi cursuri de formare, consiliere profesională, sprijin şi noţiuni pentru a deschide o afacere proprie. Sunt mai multe ministere implicate, prefecturi, primării etc, într-un cuvânt organisme diferite care au acelaşi scop: să vă ofere un loc de muncă. Veţi produce, veţi plăti taxe şi impozite, sunteţi viitorul. Din păcate cei care fac politici la nivel înalt nu vă întreabă şi pe voi în privinţa aşteptărilor voastre. De aceea şi facem astfel de târguri, pentru a afla opiniile voastre despre locul de muncă pe care vi‑l doriţi.» 

Concluzie…

Pentru orice persoană doritoare, cu adevărat, să muncească există soluţii, fie prin Agenţia Judeţeană de Ocupare a  Forţei de Muncă, fie prin Centrul de Garanţii pentru Tineri, al cărui sediu judeţean este la Buftea. Salariile sunt mici, la început, însă, pe măsura specializării într-un anumit domeniu şi în măsura aportului fiecăruia la creşterea unei firme, şi acesta se ajustează.  Sunt ­cursuri gratuite de formare sau perfecţionare, unele sunt chiar cu decontarea transportului şi o masă caldă pe zi. Din statistica pusă la dispoziţie de AJOFM, la nivel judeţean, erau, în data de 18 martie, 144 de locuri de muncă pentru cei cu studii superioare, 187 de locuri pentru cei cu studii medii, 171 de locuri pentru muncitori calificaţi, 87 de locuri pentru cei necalificaţi. Întrebare: vrem oare cu adevărat să muncim? Iar răspunsul trebuie să vină de la fiecare dintre cei care caută un loc de muncă.