Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, sâmbătă, în cadrul congresului ALDE de la Palatul Parlamentului, preşedinte al formaţiunii, cu 1.065 de voturi ”pentru” şi 29 ”împotrivă” din totalul de 1094 exprimate, el fiind singurul candidat pentru această funcţie.

Din echipa de conducere a ALDE mai fac parte 16 vicepreşedinţi: Graţiela Gravilescu, vicepremier şi ministrul a Mediului în Guvernul Grindeanu; Teodor Meleşcanu, ministru de Externe; Andrei Gerea; Varujan Vosganian; Constantin Avram; Steluţa Cătăniciu; Toma Petcu, ministrul Energiei; Ovidiu Silaghi; Alexandru Băişanu; Ioan Ţintean; Mihai Niţă; Marian Cupşa; Mircea Moloţ; Ion Cupă; Nicolae Nasta şi Dumitru Lovin.

Alte 17 persoane au fost alese în Biroul Politic Executiv al ALDE în calitate de simpli membri: Daniel Chiţoiu, Dian Popescu, Mircea Minea, Viorel Ilie, Viorel Palaşcă, Marius Popa, Ioan Ciugulea, Cornelia Negruţ, Cristian Dima, Jian Turcan, Ionel cel Mare, Florică Calotă, Ioan Lazăr, Remus Borza, Radu Cojocaru, Marius Mateescu şi Cătălin Harnagea.

Procesul de votare şi de centralizare a rezultatelor a durat câteva ore, deşi a fost unul electronic. Cu toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că sistemul de vot a funcţionat impecabil, scrie Digi24.ro.

La final, Tăriceanu i-a felicitat pe cei care au fost aleşi în conducerea partidului.

Tăriceanu a apreciat că unii dintre vicepreşedinţi şi-au făcut campanie în interiorul partidului, potrivit Stiripesurse.ro.

„Cred că din ceea ce am auzit, prezentarea rapidă a rezultatelor, cei care au o bună notorietate în partid şi în afara partidului au avut un avantaj net în competiţie şi au ocupat primele locuri. Ştiu că mulţi v-aţi străduit să obţineţi sprijinul lor. Nu vreau decât să vă felicit pe cei care aţi obţinut rezultate care să vă propulseze în conducerea partidului. Dacă nu suntem capabili să strângem voturi între noi, ce să ne aşteptam să strângem voturile în afară? E un organism viu, oamenii îşi fac campanie în interior”, a adăugat Tăriceanu.

Întrebat dacă a avut emoţii, Tăriceanu a răspuns: „Am avut întotdeauna o emoţie în sensul în care sunt în politică de atâţia ani şi doresc ca cei care suntem implicaţi în această activitate care presupune foarte mari responsabilităţi, responsabilitatea deciziilor noastre faţă de cetăţeni, capabili să facem cele mai bune propuneri, să adoptăm cele mai bune decizii, să oferim cele mai bune soluţii (…) Şi acest lucru sigur că îmi creează, nu o emoţie de care poate vorbim în mod curent, îmi creează un sentiment al responsabilităţii pe care îl văd şi la foarte mulţi colegi de-ai mei”.

Tăriceanu a subliniat că le-a recomandat colegilor săi să creadă în valorile şi în principiile care definesc liberalismul şi să aibă curajul să le afirme.