Uite ce n-au voie să-ți facă!

Transportul în comun nu este gratuit. Ceea ce înseamnă că, dacă se întâmplă vreodată să urci în autobuz și constați că ai uitat abonamentul acasă sau ai omis din grabă să-ți iei bilet și te-au prins controlorii, trebuie să plătești amenda. Există însă, anumite acțiuni la care n-au voie să recurgă în ceea ce te privește. 

Nu te lăsa abuzat de controlori când te descoperă fără bilet! Fii respectuos, dar cunoaște-ți drepturile și luptă-te pentru ele. De pildă, ei n-au voie să te oblige să te legitimezi, cu atât mai puțin să-ți rețină actul de identitate. Obligația lor este să-ți verifice legitimația de călătorie. Ca să te identifice și să-ți înregistreze datele personale trebuie să solicite organele de poliție sau Jandarmeria. De asemenea, controlorii n-au voie să te dea jos cu forța din mijlocul de transport, să te deposedeze de anumite bunuri ca să te oblige să cobori și nici să te împingă sau să te bruscheze. Într-o situație de acest gen, cel mai indicat este să mergi la Poliție să depui plângere împotriva agresorului. Dar, asigură-te că ai cel puțin un martor care să declare că a văzut incidentul, fiindcă vei avea nevoie de martor, iar controlorii sunt minim doi în timpul exercitării meseriei. 

E important să știi și numele acestuia. Îl are afișat pe legitimația pe care ți-a prezentat-o la solicitarea biletului de călătorie. Controlorul nu are voie nici să te rețină mai mult de jumătate de oră în autobuz sau în stație. În cazul reținerii pentru un interval mai lung, fapta se încadrează la privare de libertate și riscă cel puțin trei ani de închi­soare. 

Dacă ai uitat abonamentul acasă… 

Explică-le controlorilor ce ai pățit, semnează amenda și contest-o ulterior. Vor fi obligați să o anuleze și totul se termină cu bine. Important este să știi că ai o asemenea posibilitate și să le ceri in­formații despre această pro­cedură.