Numai bolnav să nu fii în România! Pe lângă întârzierea diagnosticului din pricina lipsei centrelor de specialitate, a aparaturii de înaltă performanță și a deficitului de cadre medicale, ai putea fi pus și în situația de a întrerupe tratamentul. Motivul? Lipsa medicamentelor la prețuri accesibile.

Câteva mii de produse farmaceutice comercializate la prețuri mici, au dispărut de pe piața din România, în ultimii ani. Numai anul trecut, au fost scoase aproximativ 700. “Din cauza cadrului fiscal și a politicii de prețuri complet nefavorabile industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut de pe piață, iar linii întregi de producție de medicamente cu prescripție au fost închise. Conform datelor Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), peste 2.000 de medicamente cu prețuri accesibile au dispărut deja de pe piață în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015. Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preț accesibil, acele medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator”, avertizează președintele APMGR, Dragoș Damian. Și nu există speranțe de îndreptare a situației, în condițiile în care, numărul angajaților companiilor producătoare scade drastic.

 

“Producătorii vor fi forțați să își închidă facilitățile de producție”

“Producătorii locali vor fi forțați să își închidă facilitățile de producție din România, să își reducă drastic portofoliul de produse, să facă disponibilizări și să amâne investiții în site-urile de producție locale. Toată industria producătoare de medicamente generice trece, de peste patru ani, printr-un proces periculos de decapitalizare și decompetitivizare în condițiile în care companiile membre APMGR au plătit pentru taxa clawback peste un miliard de lei, în pe­rioada 2012 — 2015”, mai atenționează președintele APMGR, Dragoș Damian.