@ Arta realizării de mărțișoare nu s-a pierdut, iar micile simboluri ale venirii primăverii s-au transformat în gesturi de solidaritate îndreptate către cei mai puțin norocoși

Consiliul Județean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov și Primăria Măgurele au organizat, cu ocazia zilei de Mărțișor, evenimentul ”Dăruiește primăvară”, cu scopul de a promova tradiția acestui obicei minunat, implicarea socială și solidaritatea.

Timp de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică, atelierele de creație unde copiii din județ au deprins arta confecționării de mărțișoare, folosind diferite tehnici, au fost organizate în interiorul Casei tradiționale ”Ilie Micu”, din Aluniș și Centrului de Cultură Măgurele ”Theodor Stănescu”, din vecinătate. Astfel, tradiționalul simbol al venirii primăverii a fost realizat, cu îndemânare și multă dragoste, folosind ață și mărgele, prinzând formă de brățări, ciucurași sau diferite împletituri personalizate, pe bucățele de lemn sau din lut și decorate cu motive tradiționale românești inspirate din natură sau folosind flori presate și uscate cu grijă.
Solidaritatea s-a exprimat prin inițiativa copiilor de a-și expune creațiile pentru vânzare, urmând ca banii strânși să fie donați pentru o cauză umanitară.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu poezii și cântece dedicate primăverii, un spectacol în cadrul căruia copiii și-au dorit să celebreaze, cu bucurie, frumusețea tradițiilor românești și spiritul generozității.

La atelierele din 28 februarie au participat copiii instituționalizați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, în Casa tradițională ”Ilie ­Micu”, pe 1 martie, copiii din Măgurele și cei din Glina, tot în interiorul Casei ”Ilie Micu”, iar duminică, micii artiști s-au mutat cu expoziția cu vânzare, în Centrul de Cultură Măgurele ”Theodor Stănescu”.

“În prima zi a lui Martie, copiii din Ilfov au fost primii oaspeți ai Casei tradiționale ”Ilie Micu„ pe care am relocat-o în orașul Măgurele. În odăile care ne amintesc de copilărie, cu toții au împletit mărțișoare. Zeci de copii de grădiniță și de școală au luat parte la atelierele de creație pe care le-am organizat aici și au transformat acest eveniment într-unul caritabil. Mărțișoarele realizate cu mult suflet au fost expuse în cadrul unui târg caritabil, unde fiecare gest de susținere a contat. Fondurile vor fi do-nate copiilor din cadrul DGASPC Ilfov. Astfel, de 1 Martie … am dăruim bucurie!”, a transmis președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma. Acesta a mulțumit pentru implicare primarilor Narcis ­Constantin (orașul Măgurele) și Răzvan Ionuț Tudor (comuna Glina), pentru sprijinul acordat în realizarea ­evenimentului. ”Ilfovul are o echipă puternică, una care a înțeles că proiectele se fac în echipă, cu și pentru oameni”, a mai adăugat Hubert Thuma.

Un șnur roșu-alb, pentru noroc, prosperitate, bunăstare în familie și sănătate
Mărțișorul este un simbol al primăverii, al speranței și al bucuriei, cu rădăcini adânci în cultura românească, datând de peste 2.000 de ani. Este un dar care marchează începutul unui nou ciclu al naturii și care, de-a lungul timpului, a fost purtat ca talisman al norocului, sănătății și prosperității. De fiecare mic simbol este prins un șnur îm-pletit din două fire de ață – unul roșu și altul – alb. Cel roșu exprimă iubire, protejează de rele, reprezintă vara, aduce aminte de anumite sacrificii, iar cel alb semnifică puritate și energie, pace și reprezintă iarna.

Există mai multe legende ale mărțișorului, dar și diverse variații ale acestora. Una dintre cele mai populare este legenda ”Voinicul care a eliberat Soarele”, care spune că Soarele a luat chipul unui băiat tânăr și frumos și a coborât într-un sat la horă. Acesta a fost, însă, răpit de un zmeu și închis într-o închisoare. Întreaga lume s-a întris-tat rău: păsările nu mai cântau, izvoarele s-au oprit din curgere, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu avea curajul să îl înfrunte pe zmeu. Într-o zi, un tânăr voinic s-a hotă-rât să plece să salveze Soarele, iar drumul tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. ­Într-un sfârșit, acesta a ajuns la castelul zmeului și au început lupta. S-au luptat ei zile în șir, până când zmeul a fost înfrânt. Slăbit de puteri și rănit, tânărul voinic a eliberat Soarele, iar acesta s-a ridicat pe cer înveselind, din nou, lumea. Drept urmare, natura a reînviat, dar tânărul voinic nu a apucat să vadă primăvara. Fiind rănit, sângele lui s-a scurs pe zăpada albă. Când zăpada s-a topit, din pământ au răsărit flori albe: ghioceii, vestitorii primăverii.