Traficul rutier pe autostrada A2 București – Constanța se desfășoară îngreunat între kilometrii 15 și 45, din cauza ceții, iar vizibilitatea este redusă, pe alocuri, sub 100 de metri, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform sursei citate, la acest moment, nu sunt puncte de trecere a frontierei închise, cu excepția celor de la Dunăre, care sunt închise din cauza gheții formate.

De asemenea, toate aeroporturile sunt deschise, în timp ce porturile Medgidia și Murfatlar sunt închise din cauza formării podului de gheață, iar traficul fluvial este închis pe 18 de căi navigabile.

Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă, iar 9 trenuri au înregistrat întârzieri de peste 60 minute în ultimele 24 de ore, precizează MAI, citat de Agerpres.

Totodată, în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost efectuate 8.601 intervenții medicale de către SMURD și serviciile de ambulanță, dintre care 200 pentru gravide, 157 pentru persoane dializate și 95 pentru persoane fără adăpost. Elicopterele SMURD au executat 7 misiuni medicale pentru salvarea a 7 persoane în județele Harghita, Ialomița, Tulcea, Constanța și Caraș-Severin, se spune în comunicat.

„În această noapte, au intervenit pentru diferite situații de urgență cauzate de fenomenele meteo peste 1000 de angajați MAI. CNAIR a acționat cu 465 utilaje, 1.649 tone de material antiderapant și 3.6 tone clorură de calciu”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vineri, Ministerul Apărării Naționale a executat 2 misiuni de sprijin (96 militari și 4 mijloace în municipiul București și 8 militari cu 1 remorcher fluvial în județul Tulcea).

MAI precizează că, în județul Constanța, din cauza vântului care a spulberat zăpada pe carosabil, spre 7 localități (sat Coroana/com. Albești, sat Vâlcele/oraș Negru Vodă, sat Cuiugiuc/com. Lipnița, sat Viile/com. Ion Corvin, sat Măgura/com. Cerchezu, sat Potârnichea/com. Topraisar și sat Biruința/com. Topraisar), drumurile au fost impracticabile. Autoritățile locale au acționat pe parcursul zilei cu utilaje pentru deszăpezire, în prezent nemaifiind localități cu drumuri blocate, precizează MAI.

Conform comunicatului, între Istria și Săcele, un microbuz cu 26 de pasageri a rămas blocat în zăpadă pe DJ 226. Pentru salvarea persoanelor și deblocarea autovehiculului, autoritățile locale au acționat cu 2 utilaje, acesta fiind repus pe partea carosabilă fără alte probleme.

De asemenea, un autotren a efectuat o manevră greșită la ieșirea dintr-o fabrică de confecții și s-a înzăpezit în Năvodari, situația fiind rezolvată sâmbătă, în jurul orei 18,00, se mai spune în comunicat.

În ceea ce privește județul Hunedoara, cătunul Vadul Dobrei din comuna Bunila, unde locuiesc 10 persoane, este izolat din punct de vedere rutier, acesta fiind un fenomen sezonier uzual. „Primarul din comuna Bunila a solicitat ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, care a alocat 2 APIC-uri și 2 șenilate pentru transportul de alimente esențiale și apă. Pe parcursul zilei pompierii au ajuns în localitate, distribuind alimentele și apa”, mai spune MAI.

În satul Goioasa, comuna Agăș, pe râul Trotuș, lucrătorii Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău au intervenit în regim de urgență cu un excavator și un buldozer, pentru distrugerea podului de gheață și a blocajelor create în albia râului. Nivelul apei din zonă a scăzut la 10 cm, urmând ca situația să fie verificată sâmbătă dimineață, se mai arată în comunicat.