Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat că, în opinia sa, România ar trebui să anunțe la ­summit-ul de la Roma, din 25 martie, că va adera la zona euro de la 1 ianuarie 2019, alegând în felul acesta să opteze pentru scenariul trei avansat de președintele CE, Jean-Claude Juncker, în discursul acestuia despre viitorul Uniunii, potrivit căruia „cei care doresc mai mult realizează mai mult.”

„Eu cred că din cele cinci scenarii, pe care le enumăr: «continuăm pe același drum», deci mergem pe Tratatul de la Lisabona, al doilea este «accent exclusiv pe piața unică», ceea ce înseamnă golirea UE de orice conținut, (…) al treilea «cei care doresc mai mult realizează mai mult», foarte posibil, al patrulea «mai puțin, dar mai eficient», nu se poate, Uniunea nu poate fi foarte eficientă prin natura ei, dar merge înainte ca un elefant pe care nu-l poți opri și merge în baza Tratatului de la Lisabona în care poți să faci și mai mult dacă vrei. Și, cel de-al cincilea scenariu «mult mai mult împreună», asta înseamnă Uniunea Statelor Europene. Să ai un singur ministru de Externe, să ai un Guvern cu decizie pentru toate țările, să ai salariu unic, să ai impozite unice, deci ăsta e viitorul la care trebuie să visăm, a declarat Traian Băsescu, la un post TV, comentând discursul recent al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, cu privire la viitorul Uniunii Europene.

Trebuie ales „scenariul trei”

Traian Băsescu este de părere că România va merge pe scenariul trei, adică „cei care doresc mai mult realizează mai mult”. „Aici, toți mincinoșii din politică spun: iată Europa cu două viteze, noi nu vrem Europa cu două viteze. Păi, măi fraților, dacă nu vreți Europa cu două viteze, de ce nu e bătălia la noi, să intrăm în zona euro? Pentru că ăsta este criteriul, statele euro și non-euro. De ce ne facem că nu știm că e în mâna noastră dacă intrăm în nucleul dur, în zona ­euro, sau rămânem în afară, la periferie. De ce acest criteriu? Pentru că, spre exemplu, de multe ori, statele euro sunt blocate de poziția statelor non-euro, Polonia, România, care au număr mare de voturi, și toți ceilalți, care vin după noi. Sunt 12 state non-euro, se așează în spatele Poloniei și României și blochează evoluții. Ori statele euro spun: aveți obligația în Tratat să intrați în zona euro. De ce nu cereți să intrați, de ce nu îndepliniți criteriile de la Maastrticht? Uite, România le-ar îndeplini. Cu bugetul de anul acesta ieșim din criterii prin grija domnului Dragnea și a domnului Grindeanu. Oare de ce nu ne propunem să ne respectăm termenul stabilit în timpul meu, la 1 ianuarie 2019 să fim în zona euro?”, a declarat Băsescu. El a mai adăugat că nu știe dacă președintele Klaus Iohannis va vrea sau nu să convoace consultări pe tema europeană.

Articolul face parte din ediția de print a Jurnalului  de Ilfov, nr.341