Ți se întâmplă des să transpiri în mod excesiv chiar dacă nu te afli într-un mediu călduros, iar antiperspirantul pe care-l folosești să nu se dovedească a fi atât de eficient cum ți-ai dori? Dermatologul te poate ajuta să eviți pentru totdeauna situațiile stânjenitoare. Prin introducerea unui curent de joasă tensiune la nivel local, transpirația excesivă va fi de domeniul trecutului.

Cunoscută popular drept transpirație excesivă, hiperhidroza este o problemă foarte frecventă care poate afecta pe oricine, indiferent de sex sau vârstă. Antiperspirantele își dovedesc eficiența pe termen scurt, afecțiunea cauzând în continuare disconfort social și favorizând mai ales dezvoltarea unor infecții ale pielii. Iontoforeza este procedura care și-a dovedit eficiența în ameliorarea pe termen lung a sudorației, fiind recomandată cu încredere de către medicii dermatologi deoarece este sigură, ușor de tolerat de către pacienți și nu foarte costisitoare.

 

Spray-urile pot irita pielea

Există o varietate de tratamente la îndemână, dar acestea sunt de scurtă durată. În plus, n-ar fi exclus ca pe termen lung să aibă reacții adverse serioase. Spray-urile locale pot cauza iritații, iar pulberile sau tratamentul cu toxină botulinică sunt mult mai costisitoare. În ultimii ani, au existat discuții potrivit cărora antiperspirantele ar duce la dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, în special cel de sân. Dar în prezent nu sunt dovedite, nici susținute de suficiente date. Potrivit medicilor, în aceste condiții, iontoforeza este procedura care s-a detașat de celelalte posibile tratamente ale transpirației excesive, datorită rezultatelor de succes obținute în peste 75% din cazuri. Tratamentul constă în aplicarea unui curent electric de intensitate scăzută în băi de apă, reușind să reducă semnificativ transpirația.

 

Cum se realizează tratamentul?

Dacă optezi pentru această metodă de tratament, trebuie să știi că, în funcție de zona care necesită tratament, ți se va cere să scufunzi mâinile și/sau picioarele în băi de mică adâncime, cu apă. Sub brațe îți vor plasate tampoane umede pe care le vei menține timp de 5-15 minute. Când mâinile îți vor fi scufundate sub apă, intensitatea setată va fi menținută automat pe timpul tratamentului și modificată în funcție de tolerabilitatea ta. Trebuie să te aștepți să simți o senzație de înțepătură, care nu este foarte neplăcută, deoarece aparatul folosește curent direct pulsatil ce face procedura mai confortabilă. În orice caz, tratamentul poate fi oprit în orice moment. Curentul electric și particulele minerale din apă acționează împreună pentru a îngroșa stratul exterior al pielii, blocând astfel fluxul de sudoare. Odată ce zona de ieșire este blocată sau întreruptă, producția de transpirație se oprește, în zona tratată.

“Rezultatele sunt deosebit de bune în cazul pacienților care nu au răspuns la antiperspirante pe bază de clorură de aluminiu. Este mai ușor de tolerat și mai puțin costisitor, comparativ cu injectările cu toxină botulinică. La fel ca toate celelalte tratamente, iontoforeza nu duce la vindecarea hiperhidrozei, ci asigură îmbunătățirea progresivă, inițial, după 7-10 ședințe. Rezultatele pot fi menținute cu una-două ședințe lunare. Unii pa­cienți chiar optează pentru achiziționarea unui aparat pentru uz la domiciliu”, spune dr. Laurențiu Vlădău, specialist în dermatologie și venerologie în cadrul clinicii Hebra Der­matologie.

 

Aflați din pagina de Sănătate, de săptămâna viitoare, care sunt in­di­cațiile, contraindicațiile și efectele secundare ale tra­tamentului transpirației excesive prin introducerea curentului electric la nivel local.