Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să amenajeze trei locuri speciale pentru fumători, pentru ca aceştia să poată fuma, după intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Aceste locuri vor fi amenajate pe terasele de la nivelul P, etajul 3 şi la etajul 8. Aici vor avea acces atât parlamentarii, cât şi cei care activează în clădirea Parlamentului.

 

Şi Senatul a cheltuit circa 800 de lei pentru a amenaja câteva locuri pentru fumători, în afara clădirii. Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău crede că ai săi colegi fumători vor fi mulţumiţi de spaţiile pe care le vor avea de acum înainte, la dispoziţie. Este vorba de 6 băncuţe şi, pe lângă ele, câteva scrumiere elegante. Ion Vărgău a mai spus că a emis ordinul secretarului general prin care a anunţat că fumatul în birouri sau pe holuri „este o faptă gravă care se pedepseşte“.

„Conform legii, am amenajat un spaţiu pentru fumat în exteriorul clădirii. Vreau să vă spun că sunt şi alte locuri de fumat în exterior. În interior nu ne permitem pentru că nici clădirea nu permite amenajarea unei camere de fumat sau a unui spaţiu pe care să-l folosească fumătorii. Ieşirea din B3 este amenajată cu băncuţe şi în rest pe aleile pe care le avem, în zona din A1, în parcări, avem peste tot“, a declarat secretarul general.

 

Amintim că, pe 16 martie intră în vigoare legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.